Německo pořídilo za miliardy léky s protilátkami, které pomohly Trumpovi

Německo začne na covid-19 nasazovat léky s monoklonálními protilátkami. Podobný přípravek dostal loni na podzim tehdejší americký prezident Donald Trump. V rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag to řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Německo podle něj nakoupilo 200 tisíc dávek takových léků za 400 milionů eur, v přepočtu tedy přes deset miliard korun.

„Od příštího týdne budou monoklonální protilátky nasazeny v Německu jako v první zemi EU. Nejdříve na univerzitních klinikách,“ řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Podle jeho ministerstva vyplývá ze studií, že by podávání těchto léků mohlo pomoci snížit množství viru v těle, což by mělo pozitivní vliv na průběh nemoci.

Ministr Spahn od léků s monoklonálními protilátkami očekává, že pomohou u rizikových pacientů předejít těžkému průběhu nemoci. V Evropské unii ale ještě tento druh léků nebyl schválen. Ve Spojených státech zatím povolil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv jejich nouzové používání.

Německo podle nedělního Bildu nakoupilo přípravky Casirivimab/Imdevimab od firmy Regeneron a protilátku Bamlanivimab od společnosti Eli Lilly. V příštích týdnech by je měly dostat k dispozici specializované nemocnice.

Pořízení léků s monoklonálními protilátkami ocenili zdravotničtí experti vládních i opozičních politických stran. „Kvůli vysokým nákladům by si kliniky tyto léky pravděpodobně nekoupily. Tuto akci tedy vítám,“ řekl Karl Lauterbach z vládní SPD. Janosch Dohmen z opoziční strany Zelených označil léky za „užitečný doplněk“, dokud nebude naočkováno dostatečné množství lidí.