„Dokázaly jsme to, sestry." Argentina povolila potraty

Argentina coby dosud největší latinskoamerická země zlegalizuje interrupce. Tamní Senát schválil zákon umožňující potraty do 14. týdne těhotenství bez udání důvodu. Ukončení těhotenství bude možné i po tomto časovém období, pokud bude ohrožen život matky nebo žena otěhotněla po znásilnění. Rozhodnutí by mohlo udat tón pro posun v případě interrupcí v konzervativní Latinské Americe, píše agentura Reuters.

„Dokázaly jsme to, sestry. Vytvořily jsme historii,“ reagovala na Twitteru poslankyně Mónica Machaová. Tisíce zastánců potratů před budovou Senátu na výsledek dvanáctihodinové debaty reagovaly jásotem.

Ve prospěch zákona nakonec hlasovalo 38 senátorů, 29 zvedlo ruku proti jeho schválení a jeden politik se hlasování zdržel. Poslanecká parlamentní komora už zákon schválila a levicový prezident Alberto Fernández ho podporuje, uvedla agentura AP.

Interrupce byly dosud možné pouze ve výjimečných případech

Interrupce jsou dosud v Argentině povoleny jen ve výjimečných případech, například po znásilnění či v případě ohrožení života ženy, jinak za ně hrozí až čtyři roky vězení. V zemi, odkud pochází i papež František, se o tomto tématu vede už několik let bouřlivá diskuse, již provázejí masové demonstrace zastánců i odpůrců interrupcí.

Jejich zastánci argumentují tím, že kriminalizace potratů ubližuje zejména ženám, které jsou nuceny vyhledávat nebezpečné nelegální zákroky. Tajný potrat tam ročně podstoupí podle deníku El País kolem 300 tisíc žen a několik desítek z nich přitom zemře. V Argentině vlivná katolická církev tvrdí, že umělé ukončení těhotenství porušuje právo na život.

Velká část zemí Latinské Ameriky povoluje interrupce jen ve výjimečných případech, v některých státech regionu platí absolutní zákaz potratů i v případě ohrožení života ženy či po znásilnění. Právo rozhodnout se o pokračování těhotenství mají podle zákona ženy v zemích Latinské Ameriky jen na Kubě, v Guyaně, Uruguayi a v některých částech Mexika. V dalších státech jsou povoleny velmi omezeně, přičemž zcela zakázané jsou v Salvadoru, Nikaragui a Dominikánské republice, píše BBC.

„Přijetí zákona, který legalizuje potraty v katolické zemi tak velké, jako je Argentina, povzbudí boj za práva žen v Latinské Americe,“ míní Juan Pappier z organizace Human Rights Watch.