Dopady koronaviru budou pro řadu Američanů těžší, Trump odmítá podepsat podpůrný balík

Události: Trump odmítá podepsat finanční pomoc pro Američany postižené covidem (zdroj: ČT)

Miliony Američanů, kteří přišli v důsledku pandemie covidu-19 o zaměstnání, ztratily nárok na mimořádnou podporu v nezaměstnanosti. Dosluhující prezident Donald Trump totiž odmítl podepsat stimulační ekonomický balík, který nedávno s velkou podporou schválily obě komory Kongresu po dlouhých vyjednáváních. Prezident požaduje větší jednorázový příspěvek pro Američany, nesouhlasí naopak s některými plánovanými výdaji federálního rozpočtu.

„Jednoduše chci získat pro naše skvělé lidi raději dva tisíce dolarů než ubohých šest set, které jsou nyní v návrhu,“ napsal v sobotu na Twitteru Donald Trump.

Právě jednorázový příspěvek 600 dolarů (necelých 13 tisíc korun) má být součástí stimulačního opatření v hodnotě 900 miliard dolarů (19,3 bilionu korun). Na peníze mají dosáhnout Američané vydělávající méně než v přepočtu 1,6 milionu korun ročně. 

Trump po dlouhých týdnech intenzivního vyjednávání, na němž se z jeho administrativy podílel ministr financí, chce kromě ztrojnásobení pomoci Američanům z návrhu naopak „ořezat“ jiné výdaje, například rozvojovou pomoc pro cizí země.

Na mimořádnou podporu spoléhalo zhruba 14 milionů Američanů

Na mimořádnou podporu v nezaměstnanosti, kterou ustavil dřívější stimulační balíček, spoléhalo asi 14 milionů lidí. Se sobotní půlnocí rovněž vypršela zvláštní ochrana před vystěhováním v případě neschopnosti platit nájem či splátky hypoték.

Trumpův postoj představuje vážný problém také pro chod federální vlády. Záchranný koronavirový balík je totiž přidružen k návrhu federálního rozpočtu na příští rok ve výši 1,4 bilionu dolarů (30 bilionů korun). Ten musí vstoupit v platnost do pondělní půlnoci, jinak začnou federální úřady fungovat v omezeném rozpočtovém režimu.

Kongres by do té doby mohl schválit týdenní provizorní rozpočtové opatření, jako již učinil v první polovině prosince, nezbývá mu na to však příliš mnoho času. Podle budoucího prezidenta Joea Bidena Trump svým postojem „rezignoval na svoje povinnosti“ a vystavil miliony Američanů finanční nejistotě.