Sbor volitelů vybral nového amerického prezidenta. Biden získal očekávaných 306 hlasů

Joe Biden při pondělním hlasování prezidentského sboru volitelů obdržel 270 hlasů potřebných na to, aby se v lednu ujal Bílého domu coby 46. prezident Spojených států. Přes klíčovou hranici jej přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie. Po ní jako poslední hlasovala Havaj. Biden podle očekávání získal celkových 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232.

Jako první zveřejnil výsledky hlasování volitelský sbor ve státě Vermont. Kromě světových médií sleduje a informuje o aktuálních výsledcích například twitterový účet 270towin. Aby mohl kandidát usednout v Oválné pracovně Bílého domu, musí mít na své straně nejméně 270 volitelů. Biden si podle výsledků voleb zajistil 306 hlasů a nyní podle očekávání také všechny získal.

V následné řeči Biden sdělil, že vyhrála demokracie. „Připomněl republikánům, že demokratům se před čtyřmi lety vůbec nezamlouvalo, že zvítězil konkurent Hillary Clintonové Donald Trump, ale že ho uznali jako vítěze voleb, a byť se jim to celé čtyři roky vůbec nelíbilo, tak ho měli za svého prezidenta,“ řekl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Budu prezidentem všech Američanů. Budu stejně tak tvrdě pracovat pro ty, kteří mě nevolili, jako pro ty, kteří ano.
Joe Biden

Miřejovský už před hlasováním volitelů upozorňoval, že tento čistě formální krok je v letošním volebním roce hodně sledován. „Trump stále neuznal porážku a tvrdí, že volby vyhrál. Joe Biden je dle něj pokládán za vítěze jenom díky obrovským systematickým podvodům,“ upozornil. Trumpovým právníkům se to ale podle zpravodaje nepovedlo u soudu prokázat ve více než padesáti případech.

Podle Miřejovského nakonec vše proběhlo hladce a Biden získal všech 306 hlasů volitelů. „To, co bylo tentokrát jiné, bylo bezpečnostní opatření. Mnohým volitelům v klíčových státech přicházely v posledních dnech výhrůžky násilím a smrtí od lidí, kteří jsou přesvědčeni, že Donald Trump ve volbách zvítězil a že Biden měl být určen za vítěze díky nějakým masivním volebním podvodům,“ uvedl. 

List The New York Times napsal, že jediné menší drama se odehrálo v Michiganu. Tamní republikánský poslanec Gary Eisen naznačil, že on a další hodlají hlasování volitelů narušit. Prohlásil, že nemůže zaručit michiganské metropoli Lansingu klidný den.

Předseda tamní dolní komory Lee Chatfield zamítl žádost o rozpuštění stávajících volitelů a jmenování nových, nakloněných Trumpovi. „Bojím se, že tak bychom svou zem navždy ztratili. Určitě by to v otázce volitelů narušilo všechny volby v budoucnu. To nestrpím,“ řekl Chatfield.

Útoky na pracovníky lokálních volebních týmů označil Biden za „nehorázné“ a snahu republikánů přimět nejvyšší soud zvrátit volební výsledek „za extrémní a nikdy předtím nevídanou situaci“. „Je třeba obrátit stránku,“ řekl Biden a ocenil volební pracovníky za to, že zajistili bezúhonnost celého systému. „Bylo to čestné, bylo to svobodné a bylo to spravedlivé,“ dodal. 

Biden vyzval Trumpa, aby uznal porážku

Biden už současného prezidenta USA Trumpa vyzval, aby svou porážku v prezidentských volbách uznal. Poukázal na to, že když před čtyřmi roky zvítězil stejným poměrem hlasů Trump, nynější šéf Bílého domu to neváhal označit za „drtivé vítězství“. „Tyto počty tehdy představovaly jasné vítězství, s respektem proto navrhuji, aby nyní činily to samé,“ citovala Bidena agentura DPA.

UK: David Miřejovský, zpravodaj České televize ve Spojených státech (zdroj: ČT24)

Dokonce i někteří vysoce postavení republikáni už vítězství Bidena uznali. Trump si ale stále odmítá porážku připustit. V rozhovoru se stanicí Fox News prohlásil, že „má starost o zemi s nelegitimním prezidentem“. „To mi dělá starosti, prezident, který prohrál, a o hodně,“ řekl. Trump se stále prohlašuje za vítěze voleb a mluví o podvodech. Desítky žalob jeho právníků však soudy odmítly.

Oficiálně bude výsledek volebního procesu v USA vyhlášen 6. ledna na zasedání Kongresu. Schůzi obou komor bude předsedat viceprezident Mike Pence a v abecedním pořádku bude přečteno, jak hlasovali volitelé. Pence by pak měl vyhlásit výsledek, případně vyslechnout námitky.

Joe Biden by pak 20. ledna měl složit prezidentskou přísahu, čímž podle ústavy Trumpovi skončí funkční období bez ohledu na to, zda porážku přijme, či nikoli.