Novým šéfem britské strany Liberální demokraté je Ed Davey

Novým šéfem britské opoziční strany Liberální demokraté se ve čtvrtek stal Ed Davey. Informovala o tom agentura AP. Poslední zvolená šéfka strany Jo Swinsonová rezignovala na funkci po loňských parlamentních volbách, v nichž neobhájila křeslo poslankyně.

„Mým úkolem je nyní přebudovat Liberální demokraty tak, aby byli opět relevantní na celostátní úrovni,“ uvedl nový stranický předák Davey. Zdůraznil, že jeho nová úloha nebude lehká a výsledek se nedostaví rychle.

Po rezignaci Swinsonové loni v prosinci Davey ve spolupráci s dalšími představiteli stranu dočasně vedl. Zároveň se rozhodl na nejvyšší stranickou funkci kandidovat. Kampaň se z valné části kvůli epidemii covidu-19 odehrávala na internetu.

V hlasování, jehož výsledek nyní strana oznámila, Davey jasnou většinou porazil svou protikandidátku Laylu Moranovou.

Čtyřiapadesátiletý Davey je od roku 2015 již čtvrtým lídrem Liberálních demokratů. V letech 2010 až 2015 byla strana vedená Nickem Cleggem součástí vládní koalice konzervativního premiéra Davida Camerona.

V posledních letech Liberální demokraté značně ztráceli. Navzdory tomu, že k nim mnozí odpůrci odchodu Británie z Evropské unie upínali své naděje, získala strana v prosincových parlamentních volbách jen 11,6 procenta hlasů a 11 mandátů. Podle kritiků tehdejší lídryně Swinsonová neodhadla aktuální náladu v zemi unavené dlouhými boji o brexit a příliš tvrdě obhajovala názor, že by Británie měla v EU navzdory výsledku referenda z roku 2016 zůstat.