V Turecku začal proces v případu vraždy Chášakdžího. Obžalované Araby soudí v nepřítomnosti

Události: Soud kvůli vraždě novináře Chášakdžího (zdroj: ČT24)

V nepřítomnosti obžalovaných začal v Turecku proces s 20 lidmi, kteří byli obviněni z vraždy tureckého novináře Džamála Chášakdžího. Jde o Saúdské Araby a podle tureckého tisku pro ně prokuratura žádá v Turecku nejvyšší možný trest, což je doživotí. Chášakdží byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Mezi obžalovanými jsou i dva spolupracovníci saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Proces s podezřelými se konal také v Saúdské Arábii, kde pět lidí dostalo trest smrti a tři byli odsouzeni k trestům vězení. Princovy spolupracovníky –⁠ poradce Saúda Kahtáního a bývalého náměstka šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmada Asírího –⁠ ale soud osvobodil. V procesu v Turecku jsou obviněni z podněcování k brutální vraždě.

Istanbulská prokuratura zakládá svou obžalobu na analýze záznamů z mobilních telefonů podezřelých, z kamer na letišti a v blízkosti konzulátu či na výpovědích svědků. I když může turecký soud vynést tresty doživotí, půjde spíše o symbolické gesto, protože nikdo z obžalovaných v zemi není, napsala agentura AFP. Chášakdžího synové navíc později vrahům odpustili, což umožní odklad výkonu trestu.

Erol Önderoglu z turecké sekce organizace Reportéři bez hranic však považuje proces v Turecku za šanci, že se Chášakdžímu dostane spravedlnosti, jelikož saúdskoarabská justice podle něj selhala.

Chášakdžího tělo se dosud nenašlo

Chášakdží si přišel na saúdskoarabský konzulát vyřídit doklady, aby se mohl oženit se svou tureckou snoubenkou Hatice Cengizovou, která na něj čekala venku. Mezi důkazovým materiálem je i výpověď Cengizové, která podle AFP byla při zahájení procesu přítomna spolu se zvláštní zpravodajkou OSN pro lidská práva Agnes Callamardovou.

Chášakdží byl kritikem saúdskoarabských představitelů. Panuje přesvědčení, že korunní princ Muhammad bin Salmán o likvidaci přinejmenším věděl, pokud k ní sám nedal pokyn. To ale bin Salmán popřel.

Chášakdžího tělo se dodnes nenašlo a Cengizová doufá, že se při procesu vyjasní osud tělesných pozůstatků a prokážou důkazy proti vrahům. Ani ona nepovažuje proces v Saúdské Arábii za správně vedený a poukázala na to, že se konal v utajení a že rozsudky byly vyneseny bez udání jmen odsouzených.