„Vždy jsem si dokázala vydělat.“ Zsuzsová odmítá vinu v případě vraždy Kuciaka

Události: Zsuzsová u soudu odmítla spojitost s vraždou Kuciaka (zdroj: ČT24)

Pro objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka neměla důvod, vždy si dokázala vydělat, prohlásila v pondělí u soudu jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová. Ta podle obžaloby za finanční odměnu převzala objednávku Kuciakovy vraždy od podnikatele Mariana Kočnera. Zsuzsová zároveň připustila, že dříve kvůli dluhům čelila exekucím. Je poslední z trojice obžalovaných, kterou senát i prokurátor vyslýchali.

„Pro objednání Kuciakovy vraždy jsem neměla žádný motiv. Vždy jsem si dokázala vydělat, abych přežila. Nic bych tím nezískala a neměla jsem důvod to udělat,“ řekla u soudu Zsuzsová.

Později na dotaz prokurátora potvrdila, že dříve čelila několika exekucím kvůli nezaplaceným dluhům vůči zdravotní pojišťovně a mobilnímu operátorovi. Uvedla, že měla příjem z půjčování peněz. Nejprve tvrdila, že půjčovala ze zisku z prodeje auta a z peněz rodiny, později zase uvedla, že poskytla půjčku z peněz, které si sama vypůjčila od Kočnera.

Zsuzsová, Kočner i třetí obžalovaný Tomáš Szabó od zahájení nejsledovanějšího procesu v novodobých slovenských dějinách letos v lednu vinu popírají. V případě odsouzení jim hrozí trest vězení 25 let nebo doživotí. Další dva obžalovaní v případu včetně Kuciakova vraha se dříve naopak přiznali.

Kočner dal Zsuzsové peníze, tvrdí prokuratura

Zsuzsová je Kočnerovou známou, například mu tlumočila z maďarštiny a italštiny či shromažďovala podpisy potřebné pro založení politické strany. Podnikatel také finančně podporoval její dceru. Prokuratura se snažila u soudu prokázat, že Kočner dal Zsuzsové peníze za vraždu novináře.

Média označila Zsuzsovou za Kočnerovu volavku, která prostřednictvím sociální sítě oslovovala i politiky, v kontaktu byla rovněž s někdejším náměstkem slovenského generálního prokurátora.

S komunikací se nemanipulovalo, uvedl znalec

Znalec Dušan Mikulaj před soudem popřel, že by bylo manipulováno s komunikací mezi Zsuzsovou a Kočnerem v mobilní aplikaci Threema, jak to tvrdili obžalovaní.

Z dříve uniklých přepisů vyplývá, že část komunikace mezi Kočnerem a Zsuzsovou probíhala spíše v šifrách. Podle záznamů Kočner krátce před Kuciakovou vraždou poslal Zsuzsové zprávu, ve které byla číslice 50, dále symbol smrtky a anglické slovo „soon“ (brzy). Slovenský tisk psal o tom, že Kočner den po Kuciakově vraždě vybral ze svého účtu v bance 50 tisíc eur (1,34 milionu korun) a dal je Zsuzsové, což prý byla součást odměny za vraždu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zsuzsová podle obžaloby objednávku Kuciakovy vraždy předala Zoltánu Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Szabóa, jenž spolupracoval se svým bratrancem Miroslavem Marčekem. Andruskó po zatčení spolupracoval s vyšetřovali a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let.

Soud uložil Marčekovi 23 let vězení

Po zahájení soudního líčení v kauze Kuciakovy vraždy zase v lednu Marček přiznal, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou a dříve také jednoho podnikatele. Za to byl zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení.

Proces s trojicí obžalovaných v případu Kuciakovy vraždy je naplánován také na červenec, kdy soud hodlá projednat některé další důkazy. Po skončení hlavní části jednání se očekávají závěrečné řeči a rozsudek.

Kuciak byl zavražděn spolu se svou přítelkyní v únoru 2018 v jejich domě nedaleko Trnavy. Dvojnásobná vražda vyvolala v zemi rozsáhlé protivládní demonstrace a politickou krizi, při které odstoupil z čela vlády nejdéle působící slovenský premiér Robert Fico.

Prokurátor v obžalobě uvedl, že Kuciakovu vraždu objednal Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Kočner čelí stíhání v několika případech ekonomické kriminality a letos v únoru byl spolu s exministrem hospodářství a někdejším ředitelem televize Markíza Pavolem Ruskem nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu za padělání směnek.