Fico čelí rebelii ve vedení Smeru. Musí odejít, jestli nechce stranu zničit, řekl Pellegrini

Bývalý nejdéle sloužící slovenský premiér Robert Fico po porážce své strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) v únorových volbách čelí otevřené výzvě k odchodu z jejího čela. Stojí za ní místopředsedové v čele s volebním lídrem Petrem Pellegrinim. Ti použili ostrá slova o hrozbě zničení strany.

„Pokud chce pan předseda Fico pomoci Smeru-sociálnej demokracii na Slovensku, dozrál čas k jeho odchodu z čela strany. Pomůže Smeru stát se silnějším, zásadně zvýší jeho koaliční potenciál, dá prostor nové generaci politiků, která je připravena bojovat,“ řekl Pellegrini na brífinku, na kterém vystoupil spolu s dalšími dvěma místopředsedy strany a také se členkou jejího širšího vedení. Již dříve projevil zájem o křeslo předsedy a naznačil, že odejde, pokud se mu to nepodaří.

Podle Pellegriniho má Fico poslední možnost, aby se vyhnul osudu někdejších slovenských premiérů Vladimíra Mečiara či Mikuláše Dzurindy, jejichž politické formace zanikly nebo existují jen formálně. „Pokud nechce (Fico) tragicky naplnit jejich heslo – stranu jsem založil, stranu i zničím – je pro něj dnes jedinečná možnost dát svým odchodem straně naději na lepší budoucnost,“ řekl Pellegrini, který na rozdíl od Fica patří k nejdůvěryhodnějším politikům na Slovensku.

Změny, ne osobní ambice

Pellegrini vystřídal Fica v čele vlády v roce 2018 poté, co Fico podal demisi na funkci premiéra v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Pellegrini byl volebním lídrem Smeru-SD v letošních parlamentních volbách, ve kterých strana propadla a skončila v opozici.

Fico dříve během dne hovořil o potřebě změn ve straně. „Velmi mi záleží na tom, aby došlo ke změnám, které udělají ze Smeru-SD silnější opoziční politickou stranu. Nebudeme je dělat proto, aby se naplnily něčí osobní ambice. Potřebujeme nové bojovníky, nikoli teoretiky a ,sluníčkáře‘,“ řekl.

Podle Fica strana umožnila politickou kariéru řadě svých členů včetně Pellegriniho. „Je třeba si uvědomit, že Smer-SD dal neobvyklé možnosti pro růst a kariéru. Nyní je otázka opačná – co uděláme pro Smer? Očekávám od lidí, kteří dostali závratnou politickou kariéru, že nyní budou dělat pro Smer,“ uvedl. Dodal, že sám chce změnit své chování jako politika.

Fico odmítl odpovědět na dotaz, zda by se spokojil s funkcí čestného předsedy. Dříve řekl, že chce vést silnou levicovou stranu.

Ani prezident, ani soudce

Podle slovenských médií Smer-SD, kterému dlouhodobě klesá popularita mezi voliči, kvůli souboji Fica s Pellegrinim o post šéfa strany stojí na pokraji rozkolu. Pellegriniho podle tisku podporují někteří funkcionáři, většinu ve vedení má prý ale Fico.

Smer-SD byl do letošních voleb u moci s výjimkou necelých dvou let od roku 2006. V tomto období Fico neuspěl s ambicí stát se prezidentem či šéfem ústavního soudu. Nyní pětapadesátiletý politik přiznal problémy s krevním tlakem, kvůli kterým se například nezúčastnil prosincového sněmu. V roce 2016 se podrobil operaci v kardiologickém centru.