Nechtěné prvenství. Belgie má nejvíc obětí koronaviru na milion obyvatel

Události: Belgické koronavirové statistiky (zdroj: ČT24)

V Belgii zemřelo v souvislosti s pandemií koronaviru téměř šest tisíc lidí. Země je na vrcholu žebříčku s počtem mrtvých na milion obyvatel a místní politici se přou, zda za to nemůže jen špatná statistika.

V počtu mrtvých je na tom Belgie nejhůře nejen v Evropě, ale na celém světě. V přepočtu na milion obyvatel hlásí belgické úřady 498 mrtvých, zatímco ve Španělsku je to 438, v Itálii 392 a ve Spojených státech 124 obětí.

Příčinou tak špatné statistiky je přitom samotná statistická metodika. Belgické úřady totiž započítávají nejen testované případy z nemocnic, ale i lidi, kteří zemřeli na koronavirus pouze „pravděpodobně“, především v domovech důchodců a dalších pečovatelských zařízeních. Jde přitom o tisíce případů. Belgické úřady proto vyzvaly odborníky, aby způsob počítání změnili, ti to ale odmítají.

Situaci v Belgii navíc komplikuje fakt, že zemi řídí provizorní vláda. Ani téměř po roce od posledních voleb nebyly rozhádané regiony schopny sestavit federální kabinet, ani se shodnout na tom, jak se budou dál uvolňovat opatření.

Antoine Sassine opouští nemocnici
Zdroj: Reuters/Yves Herman

První dobré zprávy

I přesto přichází ze země pozitivní zprávy. Lékař Antoine Sassine se nakazil při práci v nemocnici a kvůli těžkému průběhu nemoci byl tři týdny na jednotce intenzivní péče v umělém kómatu.

Nyní se doslova vrátil zpátky do života. „Děkuji celému týmu a přeju jim hodně síly,“ vzkázal svým kolegům, kteří se o něj starali. Sassine popsal, že v kómatu prošel až na druhou stranu. Mluvil prý se svým zemřelým otcem i dalšími mrtvými příbuznými.

Stejně jako v případě nakaženého lékaře se situace pomalu obrací k lepšímu i v celé Belgii. Odborníci věří, že země už dosáhla vrcholu epidemie. Jakékoli rušení omezení ale bude postupné. Krizový štáb, který může o uvolňování karanténních opatření rozhodnout, by se měl sejít v pátek.