Alžběta II. promluvila v těžké době k lidu. Poděkovala zdravotníkům i těm, kteří zůstávají doma

Britská královna Alžběta II. mimořádně promluvila k lidu. Ve svém zvláštním poselství poděkovala občanům za to, že v době, kdy Spojené království čelí epidemii koronaviru, zůstávají doma, a pomáhají tak chránit ty zranitelné. Ve svém poselství dala také najevo vděk zdravotníkům.

„Společně bojujeme s nemocí a chci vás ujistit, že pokud zůstaneme jednotní a rozhodní, pak nad ní zvítězíme,“ řekla v projevu 93letá královna.

Na okamžiky, kdy se lidé ve Spojeném království sešli, aby zatleskali zdravotníkům a dalším pracovníkům zajišťujícím nezbytné služby, se podle Alžběty II. bude vzpomínat jako na projev britského národního ducha, jehož symbolem budou duhy, jež děti v těchto dnech kreslí. Na televizních záběrech byl v této části projevu prostřih na lidi vzdávající hold zdravotníkům a zazněl přitom potlesk.

Panovnice vzpomínala také na svůj první proslov, přenášený tehdy rozhlasem, z roku 1940, při kterém jí pomáhala její sestra. Coby mladé dívky se v něm obrátily k dětem evakuovaným z domovů kvůli náletům ze strany nacistického Německa.

„Zase se sejdeme“

„Dnes mnoho lidí opět pociťuje bolest kvůli odloučení od těch, které mají rádi. A nyní, stejně jako tehdy, hluboko v duši víme, že je to ta správná věc,“ uvedla Alžběta II. s tím, že tentokrát Británie čelí výzvě společně se všemi státy světa.

„Uspějeme – a tento úspěch bude patřit každému z nás,“ řekla královna. Ujistila je, že i když budou muset ještě ledacos vydržet, lepší dny se vrátí. „Zase se sejdeme,“ vzkázala královna lidem na konci asi šestiminutového proslovu.

Teprve čtvrté královnino mimořádné poselství

Projev vysílala televize, rádio a sociální sítě ve 20:00 místního času (21:00 SELČ). Měl za cíl lidi sjednotit a dát jim pocit jistoty, uvedl královský zpravodaj BBC Nick Witchell s tím, že nahrán byl „v úzké spolupráci s Downing Street“, tedy britským premiérem Borisem Johnsonem, který stále pobývá v karanténě poté, co se koronavirem sám nakazil.

Alžběta II. se tímto způsobem obrací k lidu teprve počtvrté od roku 1952, kdy usedla na trůn. Poprvé se tak stalo v roce 1991, když Velká Británie vstoupila do první války v Perském zálivu, dále v roce 1997 v den pohřbu princezny Diany a zatím naposledy v roce 2002, den před pohřbem královny matky.

Panovnice nyní pobývá na hradě Windsor nedaleko Londýna, kde tradičně tráví Velikonoce. Letos se ale do ústraní uchýlila právě kvůli koronavirové epidemii dřív. Buckinghamský palác oznámil, že se o 93letou královnu i jejího manžela, prince Philipa, stará omezený počet lidí, aby se snížilo riziko nákazy.

Britská média uvedla, že nedělní projev natáčel jediný kameraman, který měl na sobě ochranné vybavení, další členové televizního štábu byli v jiné místnosti.

Nemoc způsobenou koronavirem už prodělal Alžbětin nejstarší syn, princ Charles. V týdnu ale následník trůnu vzkázal, že se cítí dobře, a prostřednictvím videopřenosu otevřel provizorně zřízenou nemocnici v Londýně.

Velká Británie dosud zaznamenala bezmála 48 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. Téměř pět tisíc lidí nemoci COVID-19 podlehlo, přičemž nejmladší obětí bylo pětileté dítě.