Kopilot airbusu „googloval“, jak na sebevraždu

Düsseldorf – Kopilot zříceného airbusu se pokoušel najít na internetu informace o různých způsobech sebevražd. Zajímal se také o zabezpečení dveří do kokpitu. Oznámila to německá prokuratura. Vyšetřovatelé to zjistili z tabletu Andrease Lubitze, který nalezli při prohledávání jeho jeho bydliště.

Tablet zabavila policie v pilotově düsseldorfském bytě. Podle prokuratury ještě den před havárií hledal informace o sebevraždách a zabezpečení pilotní kabiny. „Vyhledávání nebylo vymazáno. Zabýval se jednak tématy léčebných metod, jednak možnostmi spáchání sebevraždy,“ konstatoval německý státní zástupce Christoph Kumpa.

„Přinejmenším v jednom dni se dotyčný vícero minut zabýval vyhledáváním informací o dveřích kokpitu a o bezpečnostních opatřeních,“ dodala prokuratura. Němečtí vyšetřovatelé ale podle DPA nezveřejnili přesné znění hesel, podle nichž pilot údaje na webu hledal. Další podrobnosti prý prokuratura nemůže uvést.

  • Stroj se zřítil minulý týden ve francouzských Alpách. Nehodu nepřežil nikdo ze 150 lidí na palubě. Že letadlo úmyslně navedl do skal druhý pilot, odhalila zvuková nahrávka z kokpitu, kterou uchovávala první nalezená černá skříňka. Vyšetřovatelé už našli i druhou černou skříňku s informacemi o technických parametrech letu.

Během vyšetřování vyšlo najevo, že pilot trpěl psychickými problémy. Několik let před nastoupením kariéry profesionálního pilota u něj byly zjištěny sebevražedné sklony. Mladík byl proto v péči psychoterapeutů. V roce 2009 po přerušení výcviku informoval leteckou školu Lufthansy o svých předchozích potížích. Škole zaslal e-mail, v němž psal o „odeznělé epizodě těžké deprese“. 

Kopilot měl na den tragédie neschopenku, o čemž ale svého zaměstnavatele neinformoval. Podle americké stanice CNN mohl být v pracovní neschopnosti kvůli potížím se zrakem.