Severní Makedonie může do NATO. Španělsko jako poslední ratifikovalo její vstup

Pouhé čtyři minuty trvalo zasedání horní komory španělského parlamentu, na němž senátoři, většina z nich přes internet, schválili protokol o přistoupení Severní Makedonie k Severoatlantické alianci. Informoval tom deník La Vanguardia. Španělsko se tak stalo poslední zemí, která protokol ratifikovala. Podle agentury Europa Press už ratifikaci podepsal i král a teď zbývá jen formálně uložit listinu do Washingtonu. Severní Makedonie se tak stane 30. členem NATO.

Senátoři hlasovali na dálku kvůli koronavirové pandemii. Fyzicky přítomno bylo jen pět z nich, ale žádný se ke schvalovanému dokumentu nevyjádřil.

Protokol o přistoupení Severní Makedonie k NATO schválilo 243 z 265 senátorů a 21 se zdrželo. Parlament má kvůli koronaviru přerušena zasedání, úterní jednání se ale muselo konat, protože byl poslední den lhůty pro schválení daného dokumentu.

Během čtyřminutové schůze stihla předsedkyně Senátu Pilar Llopová také vyjádřit soustrast pozůstalým po těch, kteří zemřeli v důsledku nákazy novým koronavirem, a poděkovat zdravotníkům, kteří se starají o nakažené.

Země musela změnit název

Severní Makedonie usilovala o členství v NATO řadu let. Kvůli sporu o název země s Řeckem byly ale její snahy dlouho neúspěšné. Řekové název Makedonie, používaný Makedonci od odtržení od Jugoslávie v roce 1991, považovali za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Zahájit vstupní proces s bývalou jugoslávskou republikou umožnila až v roce 2018 dohoda Atén se Skopjí, která změnou názvu Makedonie na Severní Makedonie vyřešila letitý spor obou zemí, kvůli němuž Řekové blokovali sousední zemi cestu do NATO i EU.