Pařížské útoky se dostanou před soud. Prokuratura obžalovala 20 lidí

Vyšetřující soudci ve Francii vznesli za teroristické útoky v Paříži z listopadu 2015 žalobu proti dvaceti lidem. Mimo jiné i proti Salahu Abdeslamovi, který je považován za jediného přeživšího z útočníků. V pondělí o tom informovala francouzská prokuratura. Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly životy 130 lidí. Termín procesu znám není, podle médií by ale mohl začít v roce 2021.

Z nyní obviněné skupiny dvaceti lidí, spojovaných převážně s přípravou útoků, jich je jedenáct ve vězení, tři jsou v domácím vězení a po šesti je vyhlášeno mezinárodní pátrání.

U tří z nich včetně domnělého strůjce Oussamy Atara se předpokládá, že zahynuli. Skupina teroristů v listopadu 2015 zaútočila v koncertní síni Bataclan, u stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis a v ulicích francouzského hlavního města.

Salah Abdeslam, jediný přeživší člen teroristických komand, byl předloni v Belgii odsouzen k dvaceti letům kvůli střelbě na policisty v bruselské čtvrti Forest během protiteroristické razie. Nyní je ve vězení ve Francii, kde čeká na proces.