Spojené státy zahájily v Iráku nálety na proíránské milice

Spojené státy spolu s Británií zahájily v Iráku odvetné nálety na proíránské šíitské milice. Ty viní ze středečního útoku na základnu ležící severně od Bagdádu, při němž přišli o život dva američtí a jeden britský voják a další příslušníci ozbrojených sil byli zraněni. Informovala o tom agentura AP.

Americké nálety byly podle zdroje agentury AP zacíleny na sklady se zbraněmi proíránské skupiny Katáib Hizballáh v Iráku. Zdroje si přály zůstat anonymní, jelikož nálety stále pokračují, napsala agentura ve čtvrtek před půlnocí. 

Situace v Iráku je napjatá od doby, co americká armáda 3. ledna zabila v Bagdádu vlivného íránského generála Kásima Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. Írán pak 8. ledna vypálil na základny v Iráku, kde působí Američané, množství raket. USA až s odstupem přiznaly, že desítky amerických vojáků byly zraněny.

Irácký parlament po útoku na Solejmáního hlasoval pro odchod 5200 amerických vojáků ze země. Vláda nicméně dosud rozhodnutí nevymáhala.