Výsledky nominačního souboje demokratů v Iowě stále nejsou. Na vině je chyba v aplikaci

Technické problémy s mobilní aplikací zdržely vyhlášení očekávaných výsledků volebních shromáždění v americké Iowě, kde se jako v prvním státě USA rozhoduje o demokratickém protikandidátovi Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách. Představitelé Demokratické strany v Iowě uvedli, že našli a opravili chybu v mobilní aplikaci používané pro shromažďování údajů o hlasování. Výsledky chtějí zveřejnit ještě v úterý.

Demokratická strana v prohlášení oznámila, že nešlo o hackerský útok a že nebyla narušena bezpečnost aplikace. Problém se podle ní nacházel v softwaru. Aplikace správně zaznamenávala přijaté údaje, vyvozovala z nich ale špatné či neúplné závěry.

Podpora pro jednotlivé kandidáty se totiž přepočítává na takzvané státní delegáty, podle nichž většina médií určuje konečné výsledky. Tuto chybu se však údajně podařilo najít a opravit.

Údaje ze všech okrsků jsou prý v pořádku

Strana tvrdí, že údaje ze všech volebních okrsků jsou v pořádku. Kvůli chybě však pro jistotu srovnávala elektronická data se záznamy v papírové podobě, což zabralo hodně času. Výsledky chtějí demokraté zveřejnit ještě v úterý, až budou schopni garantovat jejich přesnost a obdrží údaje ze všech okrsků.

Agentura AP však již dříve uvedla, že někteří uživatelé měli problém už při zadávání dat do aplikace, která v čase konání volebních shromáždění přestala fungovat. Výsledky proto bylo třeba v mnoha případech sdělovat telefonicky do ústředí strany, kde je pracovníci zadávali do databáze ručně. Řada linek byla přitom přetížených.

Události: Potíže při sčítání hlasů v Iowě (zdroj: ČT24)

Většina kandidátů už odletěla pokračovat v kampani

Reakce favoritů nominačního souboje jsou rozdílné. Senátor Bernie Sanders zveřejnil vlastní dílčí výsledky z asi 40 procent okrsků, jež podle něj naznačují, že v Iowě vyhrál. Za vítěze klání se prohlásil rovněž bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg.

„Podle všech ukazatelů pojedeme do New Hampshire jako vítězové,“ prohlásil 38letý kandidát s odkazem na stát na severu východního pobřeží USA, kde se příští týden odehraje další část nominačního souboje.

Senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová označila výsledky z Iowy za příliš těsné na to, aby již mohly být oznámeny. Její soupeř Joe Biden, bývalý viceprezident, považuje své výsledky za dobré. Nepředpokládá prý nutně vítězství, ale nechtěl připustit propad. „Jednu věc víme – jsme nečekaně silní,“ prohlásila senátorka Amy Klobucharová a ujistila svoje stoupence, že se chystá ve volebním klání pokračovat.

Většina kandidátů, včetně Bidena, Klobucharové a Warrenové, hned po hlasování odletěla do New Hampshire, aby tam mohla ihned zahájit další část kampaně.

Fiasko, píše Trump

Volební tým prezidenta Donalda Trumpa, který bude v listopadových volbách mandát obhajovat, reagoval zpochybněním správnosti volebních výsledků. „Zmanipulované?“ napsal na Twitteru manažer prezidentova volebního štábu Brad Parscale. Podle AP na odstranění problémů pracují technici.

Trump volební proces v Iowě označil za „absolutní fiasko“. „Demokratická volební shromáždění jsou absolutním fiaskem. Nic nefunguje, stejně jako když řídili zemi,“ napsal Trump na Twitteru. „Jediný člověk, který může tvrdit, že včera zaznamenal v Iowě velké vítězství, je Trump,“ pokračoval prezident.

Ten s asi 97 procenty hlasů vyhrál spíš symbolické pondělní primárky republikánů v Iowě. Získal tak za stát Iowa všech 38 republikánských delegátů pro letní nominační sjezd strany.

Iowa je již po desetiletí prvním kláním nominačního procesu do prezidentských voleb. Díky této pozici je na ni upírána každé čtyři roky velká pozornost médií. V často nestrukturovaném poli kandidátů je totiž prvním ukazatelem toho, kdo má u voličů reálnou šanci na úspěch. Po výběru v Iowě se pole kandidátů obvykle zúží.