Ve francouzském hotelu byl ubodán čečenský opozičník. Bloger se nebál kritizovat Kadyrova

V hotelovém pokoji ve francouzském Lille minulý týden zavraždil neznámý pachatel člena čečenské opozice. S odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování o tom informovala agentura AFP. Obětí je údajně bloger Imran Alijev, který ostře kritizoval režim čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Tělo se v hotelu v centru Lille našlo ve čtvrtek dopoledne. Čtyřiačtyřicetiletý Alijev se tam podle AFP ubytoval během předchozí noci ještě s jedním mužem „nejspíš stejné národnosti“. Nejmenovaný zdroj doplnil, že vražda nese všechny známky „politicky motivovaného“ činu, ale upozornil, že „je potřeba zachovat opatrnost“.

Ubodaný bloger publikoval pod pseudonymem Mansur Staryj a vymezoval se vůči Kadyrovovi, který v ruské autonomní republice vládne od roku 2004 a bývá kritizován za potlačování lidských práv.

Alijev do Lille i s druhým mužem přicestoval z Belgie, uvádí AFP. Když se do hotelového pokoje ve čtvrtek těsně před polednem dostali hasiči, byl už muž po smrti. Na těle měl několik bodných ran v oblasti hrudníku. Nůž vyšetřovatelé našli opodál. Prokuratura v Lille AFP sdělila, že zatím v souvislosti s vraždou nikoho nezadržela.

Čečensko se stalo po dvou brutálních separatistických konfliktech v 90. letech a na počátku nového tisíciletí extrémně konzervativní zemí, a to už za Kadyrovova otce. Ramzan slibuje věrnost ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a Kreml na oplátku zavírá oči před porušováním lidských práv. 

Problém mají v této autonomní republice kupříkladu homosexuálové. Ruský opoziční list Novaja gazeta před dvěma lety napsal o pronásledování a zabíjení gayů v Čečensku. Kadyrovův mluvčí tehdy obvinění označil za lež, protože v republice se prý žádní homosexuálové nevyskytují.