První z pronásledovaných čečenských gayů se v Německu dočkal azylu

Německé úřady udělily humanitární vízum prvnímu čečenskému homosexuálovi poté, co opoziční ruský list Novaja gazeta upozornil na mučení gayů v autonomní muslimské republice. Čečensko nařčení odmítá.

Několik dalších žadatelů o azyl dostalo pozvánku na německou ambasádu v Moskvě. „Jsme potěšeni, že můžeme v těchto složitých případech pomoci,“ sdělilo německé ministerstvo zahraničí listu Tagesspiegel.

Cizinci mohou získat povolení k pobytu na základě urgentní humanitární potřeby, ale tyto případy jsou velmi vzácné, uvedl list s tím, že ochranu dotyčného posuzuje německá vláda. Pronásledovaným Čečenců nabídlo pomoc již více zemí včetně Litvy.

Zpráva o brutálním zásahu proti homosexuálům v autonomní republice na jihu Ruské federace se poprvé objevily na počátku dubna prostřednictvím opozičního listu Novaja gazeta.

Podle zprávy bylo poblíž města Argun asi dvacet kilometrů od Grozného zadržováno a mučeno nejméně 100 lidí kvůli jejich údajné homosexualitě. Tři z nich zemřeli. Vláda většinově muslimské republiky to popřela s tím, že homosexuálové v Čečensku vůbec neexistují.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Svět ale zpráva šokovala. Po vyšetřování volají aktivisté z organizace Amnesty International, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě i vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Tři francouzské skupiny hájící práva homosexuálů podaly na Čečensko stížnost u Mezinárodního trestního soudu kvůli genocidě vůči homosexuálům. Organizace požadují skoncovat s pronásledováním sexuálních menšin v Rusku.

Při mučení některých vězňů byl údajně přítomen i předseda čečenského parlamentu Magomed Daudov, uvedla ve své zprávě organizace Human Rights Watch (HRW). Vězňům prý věnoval několik ponižujících poznámek.

Čečenský parlament to odmítl komentovat. Představitel sekretariátu parlamentu Zelimchan Džamaldinov podle rozhlasové stanice Rádio Svoboda řekl, že čečenští poslanci na zprávu ochránců lidských práv „kašlou“ a její autory nazval „evropskými prodejnými novináři“.

obrázek
Zdroj: ČT24



Čečensko se stalo po dvou brutálních separatistických konfliktech v 90. letech a na počátku nového tisíciletí extrémně konzervativní zemí, a to už za Kadyrovova otce. Ramzan slibuje věrnost Putinovi a Kreml na oplátku zavírá oči před porušováním lidských práv. Kritici tvrdí, že Kadyrovovy oddíly už dlouho fungují mimo zákon.

Za propagandu mezi mládeží trestá i Rusko

Samotné Rusko zavedlo v roce 2013 kontroverzní zákon, který zakázal propagandu netradičních sexuálních vztahů mezi nezletilci. Kritici označují legislativu za homofobní. Putin tehdy prohlásil, že nejde o útok na homosexualitu, jež je v zemi legální, ale v první řadě o ochranu mládeže.

Pokuty za porušení zákona přitom sahají od čtyř tisícovek až po milion rublů (zhruba od 2400 do 600 tisíc korun). Postižen může být podle sporného zákona i cizinec, a to pokutou sahající v přepočtu až k 60 000 korunám, dvěma týdny vězení a vyhoštěním.

V Rusku přestala být homosexualita zločinem v roce 1993 a vyškrtnutí ze seznamu psychických nemocí se dočkala až v roce 1999. Hluboké předsudky však stále zůstávají.