Kadyrovovo Čečensko pořádá hon na homosexuály. Policie jich zadržela asi stovku

V Čečensku údajně mučí homosexuály (zdroj: ČT24)

Mezinárodní organizace žádají Rusko, aby objasnilo informace o zatýkání, mučení a zabíjení gayů v Čečensku. Podle opozičního listu Novaja gazeta čečenská policie v posledních týdnech zadržela přes stovku mužů „podezřelých z homosexuality“. Ve vězení údajně zemřeli nejméně tři z nich.

Homosexualita patří v Čečensku – regionu pod vládou Ramzana Kadyrova – k hlavním společenským tabu. Pozornost se podle nezávislého listu Novaja gazeta zaměřila na gaye, kterých prý policie v posledních dnech zadržela kolem stovky.

Informaci potvrzují i organizace na ochranu lidských práv a žádají vyšetření. „Zadržení byli biti, mučeni a znásilňováni. Máme i zprávy o úmrtích, ty by měly být tři,“ uvedla zástupkyně ředitele Human Rights Watch v Rusku Tania Loškina.

Podle mluvčího čečenského prezidenta Kadyrova jsou zprávy o potlačování práv homosexuálních menšin výmysly a lži. Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov otázky potlačování práv homosexuálů v Čečensku označil za okrajové a zpochybnil spolehlivost zdroje informací. Problémem by se podle něj měla zabývat policie.

Alvi Karimov, mluvčí čečenského prezidenta
Zdroj: ČT24

„To prohlášení je cynické a skoro zločinné. Pokud řeknete: ,Kdokoli má problém, měl by se obrátit na bezpečnostní složky,' znamená to, že by měli hledat ochranu u lidí, kteří je unesli. Federální úřady podle mého nedělají v této věci vůbec nic,“ tvrdí ruský aktivista sítě LGBT Igor Košetkov.

Organizace Amnesty International a Human Rights Watch vyzývají ruské úřady, aby se neprodleně zasadily o ochranu homosexuálních menšin. Pomoc nabízejí i členové skupiny Ruská síť LGBT, kteří v Čečensku zřídili tísňovou linku a slibují gaye v ohrožení evakuovat.