Státní duma promluvila: Za propagaci homosexuality pokuta

Moskva – Vysoké pokuty hrozí za „propagandu netradičních sexuálních vztahů mezi nezletilci“ podle nového zákona, který dnes schválili ruští poslanci. Ještě před hlasováním policisté před budovou parlamentu zatkli dvacítku demonstrantů z řad homosexuálů, kteří vnímají nový zákon jako diskriminační. Před parlament dorazili i stoupenci normy - zákon má podle sociologického výzkumu podporu široké veřejnosti.

Organizace Human Rights Watch odsoudila zákon jako „porušení práv“ gayů a leseb, bisexuálů a transsexuálů; obavy z uplatňování nového zákona v praxi vyjádřil i úřední ombudsman Vladimir Lukin.

Pro předlohu se sazebníkem pokut sahajícím od čtyř tisícovek až po milion rublů (zhruba od 2 400 do 600 tisíc korun) hlasovalo 436 poslanců, žádný nebyl proti a jeden se zdržel. Předpokládá se, že stejně hladce předlohu schválí i ruští senátoři a následně ji podepíše prezident. Postižen může být podle sporného zákona i cizinec, a to pokutou sahající v přepočtu až k 60 000 korunám, dvěma týdny vězení a vyhoštěním. „Tradiční sexuální vztahy jsou vztahy mezi mužem a ženou. Zaslouží si ochranu od vlády,“ prohlásila v debatě spoluautorka zákona Jelena Mizulinová.

Autoři zákona argumentují potřebou ochránit děti před propagandou spočívající v „šíření informací zaměřených na formování netradičních sexuálních postojů u nezletilých“, „šíření informací o přitažlivosti netradičních sexuálních vztahů, zkreslených představ o společenské rovnosti tradičních a netradičních sexuálních vztahů či vnucování informací o netradičních sexuálních vztazích, vyjadřující zájem k takovým vztahům“. Zákon automaticky nezakazuje pochody homosexuálů, ale ty například v Moskvě úřady odmítají povolit a policisté okamžitě tyto akce rozhánějí a účastníky zatýkají.

Státní duma promluvila: Za propagaci homosexuality pokuta (zdroj: ČT24)

Také dnes se před parlamentem shromáždili stoupenci nové právní úpravy, většinou členové vlasteneckých a pravoslavných hnutí. Demonstrující homosexuální aktivisty napadli metlami z kopřiv, házeli po nich vejce a polévali je páchnoucí tekutinou.

V Rusku přestala být homosexualita zločinem v roce 1993 a vyškrtnutí ze seznamu psychických nemocí se dočkala až v roce 1999. Hluboké předsudky však stále zůstávají. Nedávno došlo i k několika brutálním vraždám homosexuálů.

Státní sociologická služba VCIOM dnes také zveřejnila výsledky průzkumu, podle něhož zákon zakazující propagaci homosexuality podporuje 88 procent Rusů, což je o čtyři procenta víc než loni. Proti zákonu je podle průzkumu jen sedm procent dotázaných. Přes 40 procent ruských občanů je přesvědčeno, že homosexualita by měla být trestána zákonem.

Prudce podle průzkumu klesá podíl těch, kdo sexuální orientaci považují za soukromou záležitost každého jednotlivce. Zatímco v roce 2007 zastávala tento názor třetina Rusů, v nynějším průzkumu se k němu hlásilo jen 15 procent dotázaných.