Slovenská policie prohledává domy soudců spojovaných s Kočnerem

Slovenská policie provádí domovní prohlídky u několika soudců podezřelých ze spolupráce s podnikatelem Mariánem Kočnerem. Například u bývalého místopředsedy Okresního soudu v Bratislavě Vladimíra Sklenky, bývalé státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Moniky Jankovské i u její sestry, soudkyně Krajského soudu v Bratislavě. Všichni měli ovlivňovat projednávané kauzy ve prospěch Kočnera, který je obžalován v případu vraždy novináře Jána Kuciaka.

„V současné době probíhá policejní akce v souvislosti s případem vyšetřovacího týmu Mlha. Jde o domovní prohlídky a prohlídky dalších prostor na různých místech po celém západním Slovensku. Více informací nemůžeme poskytnout,“ oznámilo ve středu slovenské policejní prezidium.

Server Aktuality.sk s odvoláním na uniklou komunikaci Kočnera se soudcem Sklenkou uvedl, že dvojice spolu ovlivňovala soudní spory a živé procesy. Sklenka čelí podezření, že vynášel podnikateli informace, ten mu za to například pořídil mobilní telefon. Oba se spolu podle uniklých zpráv z aplikace Threema bavili také o úplatcích.

Monika Jankovská zase měla ovlivňovat průběh procesu, v němž byl Kočner obžalován ohledně falšování směnek v hodnotě milionů eur. V případu rozhodovala i sestra Jankovské, Andrea Haitová. Také u ní policie zasahuje.

Monika Jankovská
Zdroj: Flick/EU2017EE Estonian Presidency/Arno Mikkor/Aron Urb (CC BY 2.0)

Podle slovenských médií provedla policie domovní prohlídku také u podnikatele Norberta Bödöra, který podle uniklé komunikace Kočnerovi dodával informace z policejních databází. Zaměřoval se mimo jiné na novináře, prokurátory či politiky.

Bödör také čelí podezření, že spolufinancoval sledování Jána Kuciaka. Před soudem projednávajícím Kuciakovu vraždu bývalý šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Peter Tóth vypověděl, že sledování novinářů objednané Kočnerem spolufinancoval právě Bödör. Ten věc před soudem popřel, případně uvedl, že si na události, o kterých Tóth vypovídal, nepamatuje.