Vítězem afghánských voleb je podle předběžných výsledků dosavadní hlava státu Ghaní

V zářijových prezidentských volbách v Afghánistánu zvítězil ziskem 50,64 procenta hlasů dosavadní prezident Ašraf Ghaní. Jde o předběžný výsledek, který nyní oznámila afghánská volební komise. Ghaního hlavní volební soupeř premiér Abdulláh Abdulláh ale výsledek neuznal.

Šéfka volební komise Havá Alam Núristáníová na tiskové konferenci řekla, že výsledek voleb se může ještě změnit, až bude oznámen konečný součet. Pokud se po prověření hlasů ukáže, že Ghaní ani jiný kandidát nepřekonal hranici 50 procent hlasů, bude se muset konat druhé kolo. Abdulláh získal podle předběžného výsledku 39,52 procenta hlasů.

Ohlášení výsledků bylo kvůli technickým obtížím a podezření z podvodů několikrát odloženo. Volby se konaly už 28. září a kandidovalo v nich 18 lidí.

Abdulláhův úřad oznámil, že premiér s předběžným výsledkem nesouhlasí. Podle něj komise nedokázala vyřešit podvody. „Tento výsledek je založen na podvodu a nebude přijat, pokud nebudou vzaty v úvahu naše legitimní požadavky,“ stojí v prohlášení z nějž citovala agentura Reuters.

K volbám se zaregistrovalo necelých deset milionů Afghánců, hlas ale odevzdalo jenom něco přes dva miliony lidí.

Při útocích během předvolební kampaně a prvního kola voleb zemřelo nejméně 85 civilistů a dalších 373 lidí utrpělo zranění.

Výhru si připisovali oba hlavní kandidáti

Největší šance na úspěch se dávaly právě Ghanímu a Abdulláhovi. Oba se hned po volbách prohlásili za vítěze.

Hlasy sčítá nezávislá volební komise a na ni dohlíží zástupci prezidentských kandidátů. Abdulláh v listopadu své pozorovatele ze sčítání stáhl, což zkomplikovalo oznámení výsledků. V prosinci pak premiér souhlasil s přepočtem hlasů za přítomnosti svých lidí.

Jeho stoupenci v listopadu v Kábulu protestovali proti podvodům. Podle nich byly odevzdány podvržené volební lístky ve prospěch Ghaního.  

Abdulláh a Ghaní byli hlavními kandidáty i ve volbách v roce 2014 a také po nich si oba připsali vítězství. Volební komise nakonec za vítěze označila Ghaního, což vyvolalo ostré protesty z Abdulláhova tábora. Ten výsledek přijal až poté, co byla s pomocí amerických vyjednávačů vytvořena vláda národní jednoty a on získal funkci premiéra.