Třetí velká francouzská stávka kvůli reformě penzí. Policie nasadila v Paříži slzný plyn

Události: Statisícové protesty proti důchodové reformě ve Francii (zdroj: ČT24)

Francouzští železničáři, pracovníci městských dopravních podniků, učitelé, justiční zaměstnanci či lékaři a zdravotní sestry se na výzvu odborů přidali k celostátní stávce. Jejím cílem je donutit vládu, aby stáhla reformu důchodového systému. Policie v Paříži nasadila slzný plyn a zábleskové granáty proti radikálům. V metropoli se podle odborového svazu CGT sešlo 350 tisíc lidí, podle policie ale jen 76 tisíc.

Proti důchodové reformě se ve Francii protestuje již třináctý den v řadě. Úterý odboráři vybrali jako třetí den velkých protestů, který by měl být rozhodujícím pro další jednání s vládou. Na první velkou demonstraci 5. prosince přišlo přes osm set tisíc lidí, na druhou 11. prosince asi 339 tisíc, na tu nynější na 615 tisíc, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policejní prefekturu.

Střety s policií vypukly v úterý na náměstí Place de la Nation, kde radikální demonstranti v černém oblečení a někteří z nich se zamaskovanými obličeji převraceli odpadkové koše, snažili se ničit billboardy a házeli po strážcích pořádku různé předměty.

Podle policie šlo o malou menšinu mezi jinak poklidně protestujícími lidmi. Jeden policista utrpěl zranění. Sedmadvacet lidí bylo na pařížské demonstraci zadrženo.

Sabotáž dodávek elektřiny

Obchody podél trasy protestního obchodu mají zatlučené výlohy. Kromě paralýzy veřejné dopravy se lidé nedostanou ani na Eiffelovu věž, mnoho státních škol zůstalo zavřených nebo omezilo vyučování.

Podle provozovatele přenosové soustavy mohou stávkující odboráři i za výpadky dodávek elektřiny, které postihly Lyon, Nantes a Orléans a v departamentu Gironde na jihozápadě Francie.

„Společnost tyto činy sabotáže jasně odsuzuje,“ uvedla firma RTE. Proti lidem, kteří mají výpadky na svědomí, chystá disciplinární řízení. Šéf CGT Phillip Martinez podle agentury Reuters řekl, že členové této odborové organizace úmyslně od dodávek proudu neodstavují domácnosti, ale za cíl si někdy mohou vybírat veřejné budovy a velké firmy.

K protestu proti vládě poprvé vyzvali společně zástupci všech francouzských odborových svazů. Odpůrce důchodové reformy posílil i pondělní odchod Jeana-Paula Delevoye. Hlavní autor reformy rezignoval na svou vládní funkci kvůli podezření z možného střetu zájmů.

Více než polovina Francouzů nechce, aby se protestovalo o Vánocích

Tlak na vládu i odbory se zvyšuje s blížícími se Vánocemi. Mnozí Francouzi totiž začínají být nervózní, že by se kvůli protestům nemuseli dostat na svátky včas domů. Podle průzkumu agentury Ifop považuje 55 procent lidí za nepřijatelné, aby stávky a protesty pokračovaly i o Vánocích.

„Reforma zůstává… nestáhneme ji,“ řekla v úterý mluvčí vlády Sibeth Ndiayeová televizní stanici BFMTV.

Prezident Emmanuel Macron chce reformovat současný důchodový systém, který je podle něj nespravedlivý, neefektivní a příliš komplikovaný. Reforma by měla systém, který nyní obsahuje 42 různých důchodových plánů, zjednodušit. Systémem slev a bonusů má navíc lidi motivovat, aby na odpočinek odcházeli až v 64 letech.

Mnozí Pařížané se vydali do práce pěšky či na koloběžkách

Komplikace se v úterý projevily opět především v dopravě. Nejezdí osm linek pařížského metra, na dalších je jen omezený provoz. Výjimkou jsou dvě linky s automatickým provozem. V ranní špičce se v okolí Paříže tvořily dlouhé kolony.

Dopoledne se ale situace uklidnila, podle agentury Reuters totiž mnoho lidí vyrazilo do práce velmi brzy nebo pracují z domova. Státní železniční společnost SNCF své zákazníky varovala, že 80 procent spojů v Paříži a okolí nepojede.

Řada Pařížanů přesedla z aut na kola, elektrické koloběžky nebo se vydala do práce pěšky. Podle úřadů se od počátku protestů proti důchodové reformě zvýšil počet nehod jednostopých dopravních prostředků v Paříži o 40 procent.

Kola a elektrické koloběžky se v ulicích srážejí s auty i chodci. „Zjevně to souvisí se stávkami, doprava je hustší a na kole nebo jiných podobných prostředcích do ní vyjíždějí nezkušení a špatně vybavení lidé,“ uvedl mluvčí pařížských hasičů.