Francouzskou vládu děsí dopravní kolaps během Vánoc. Odbory bez ústupků stávku nepřeruší

Události: Francie se obává kolapsu dopravy o Vánocích (zdroj: ČT24)

Francie se chystá na další kolo protestů proti chystané důchodové reformě. Velké manifestace se očekávají v Paříži i dalších velkých městech. V pořadí třetí generální stávky za poslední dva týdny by se měli účastnit kromě pracovníků v dopravě i učitelé, lékaři a státní zaměstnanci. Vláda se zatím marně snaží přesvědčit odbory, aby přerušily stávku aspoň během vánočních svátků.

Francouzi mají potíže dostat se do zaměstnání, stávkami ale trpí i turisté. „Cesta z letiště trvala déle než let z Prahy do Paříže,“ poznamenal Tomáš Mertha, který přiletěl z české metropole.

V úterý dopoledne se podle zástupců drah dozví všichni cestující, kteří si rezervovali jízdenky na vánoční svátky, jestli jejich vlaky vůbec pojedou. „Vlaky musí o vánočních svátcích jezdit. Ne kvůli vládě či odborům, ale kvůli cestujícím,“ míní francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Až polovina cestujících si ale s velkou pravděpodobností bude muset hledat jiný způsob dopravy. „Nemyslím si, že je dobré, aby stávka v tomto období pokračovala. Lidé chtějí vidět své rodiny. Není to dobrý krok,“ říká jeden z obyvatel Chatres Bertrand.

Francouzská ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová prohlásila, že stávka je sice legitimním prostředkem boje za práva zaměstnanců, je ale „nezodpovědné“, aby kvůli tomu odboráři „zkazili Francouzům svátky“.

K přerušení stávky vyzvalo odbory vedení francouzských drah, zatím však neúspěšně. „Stávku přerušíme o Vánocích pouze za předpokladu vstřícných kroků ze strany vlády,“ konstatoval předseda železničních odborů CGT Laurent Brun.

Kabinet ale zatím odmítá v hlavních bodech návrhu penzijní reformy ustoupit. Odborům vadí zejména odchod do důchodu v 64 letech. Vyjednávání také komplikuje rezignace vládního komisaře pro důchody, s nímž měla řada odborových předáků dobré vztahy.

Zácpy se táhnou stovky kilometrů

I v pondělí se lidé v Paříži a dalších velkých městech kvůli stávce v dopravě potýkali s problémy. Ráno se v okolí francouzské metropole utvořily zácpy o celkové délce 620 kilometrů, přičemž v běžných dnech jsou dlouhé 200 až 350 kilometrů. Ke stávkujícím železničářům a zaměstnancům městských dopravních podniků se připojili opět i řidiči kamionů.

Úterní velká demonstrace naznačí, jestli mohou protestující počítat i nadále s podporou ze strany stávkujících. Nižší účast a stále silnější tlak ze strany té části veřejnosti, která se obává, že na dopravní chaos doplatí, mohou přinutit odbory k přerušení stávky ještě před Vánocemi.