Macronův „Pan důchody“ končí. Tvůrce kritizované reformy zastával 14 postů současně

Člen francouzské vlády pověřený kritizovanou důchodovou reformou Jean-Paul Delevoye rezignoval kvůli podezření z možného střetu zájmů. Podle agentury AFP je jeho odchod tvrdou ranou pro prezidenta Emmanuela Macrona, který čelí mohutným protestům a stávkám, jež způsobily chaos v dopravě.

Vysoký komisař pro důchody Jean-Paul Delevoye je hlavním autorem důchodové reformy, která má podle vlády odstranit nespravedlivé výjimky a systémem bonusů a slev motivovat lidi k odchodu na odpočinek až v 64 letech. Současný systém je se 42 různými důchodovými plány podle francouzské vlády příliš komplikovaný a finančně náročný.

Delevoye, jemuž se ve Francii dosud přezdívalo „Monsieur retraites“, tedy „Pan důchody“, rezignoval kvůli odhalení, že kromě vládní funkce zastává ještě třináct dalších postů. Každý člen vlády přitom musí při vstupu do kabinetu své další funkce – byť neplacené – zveřejnit.

Delevoye proto čelil kritice kvůli možnému střetu zájmů. Elysejský palác uvedl, že prezident Macron Delevoyeovu rezignaci „s lítostí“ přijal. „Jeho odchod umožní vyjasnění situace,“ stojí v prohlášení.

Jean-Paul Delevoye
Zdroj: BENOIT TESSIER/Reuters

Delevoye sám uznal, že udělal chybu. Rezignovat se podle svých slov rozhodl především proto, aby nepodkopal pozici vlády při vyjednávání s odboráři. „Tento projekt je pro Francii zásadní. Kdybych zůstal, oslabil bych ho,“ uvedl s odkazem na důchodovou reformu.

Rezignace vysokého komisaře pro důchody je podle AFP tvrdou ranou pro Macronovy reformní plány. Přišla totiž v době, kdy se Francie již dvanáctým dnem potýká se stávkou a demonstracemi, které působí problémy především v dopravě.

Francouzi se obávají, že by se spor mezi vládou a odbory mohl protáhnout do Vánoc, a způsobit tak mnohým problémy při cestě domů na svátky.

Další velký protest, který by měl být podle jejich přání rozhodující, odbory svolaly na úterý. Zapojit by se do něj měli nejen pracovníci v dopravě, ale i učitelé, justiční zaměstnanci či lékaři a zdravotní sestry.