Důvody vyšetřování Trumpovy volební kampaně byly právně v pořádku, tvrdí inspekce

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nevedl proti volební kampani nynějšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa politicky motivované vyšetřování. Několika chyb se ale dopustil. K závěru dospěl v nově zveřejněné zprávě generální inspektor ministerstva spravedlnosti USA Michael Horowitz. Šéf resortu William Barr ale s výsledkem inspektorovy práce podle agentury Reuters nesouhlasí a tvrdí, že FBI vyšetřování zahájila jen na základě nejslabších podezření.

Horowitz prověřoval pochybnosti o počátcích vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby a také to, zda FBI v případu dodržovala zákony.

Během vyšetřování inspektor sice našel řadu chyb v postupu FBI, zároveň ale dospěl k závěru, že důvod vyšetřovatelů, na jehož základě žádali soud o souhlas se sledováním Trumpova někdejšího zahraničněpolitického poradce Cartera Page, byl právně v pořádku.

Trumpovi zastánci zpochybňovali, zda se FBI držela zákonů, když požádala v roce 2016 u tajného soudu FISA o povolení Pageova elektronického sledování.

Inspektor zjistil celkem 17 základních chyb a opomenutí v původní žádosti k FISA a ve všech následných žádostech o obnovu povolení. Tyto chyby měly podle Horowitze za následek, že případ se zdál přesvědčivější, než ve skutečnosti byl.

Agentura Reuters k inspektorově zprávě poznamenala, že dokument zcela jistě k argumentaci v debatě o oprávněnosti vyšetřování využijí jak Trumpovi odpůrci, tak jeho zastánci.