„Útok na Sasko“ a nevyčíslitelná škoda. Zloději vykradli drážďanskou klenotnici

Vykradené klenotnictví v Drážďanech, škoda je nevyčíslitelná (zdroj: ČT24)

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Škodu nelze určit, neboť význam klenotů je díky unikátnosti, neprodejnosti a historickému odkazu nevyčíslitelný, uvedla šéfka saských státních sbírek Marion Ackermannová. Deník Bild předtím napsal, že zmizely historické šperky, diamanty a další drahé kameny a škoda může dosáhnout miliardy eur (asi 25 miliard korun). Policie zatím nikoho nezadržela, podle médií mohli pachatelé prchnout do zahraničí.

Promyšlený čin s nedozírnými následky

Bild uvedl, že zloději nejdříve asi v 5:00 zapálili elektrorozvaděč pod nedalekým Augustovým mostem, aby přerušili dodávku proudu do jednoho z nejznámějších německých muzeí. Dodavatel energie incident potvrdil, píše Deutsche Welle. 

Pachatelé následně podle Bildu pronikli do budovy přes zamřížované okno. Deník poznamenal, že i když byla klenotnice bez elektrického připojení, bezpečnostní kamery fungovaly. Podle deníku je na videu zachyceno vícero nápadně malých osob. Z vnějšku budovy není vidět žádné poškození.

Podle policie z muzea zmizely tři sady šperků z 18. století - především diamanty, rubíny a smaragdy. Staré malby a cenné vázy lupiče nezajímaly. Co přesně zmizelo, odborníci ještě vyhodnocují, uvedla šéfka saských státních sbírek Ackermannová. Ukradené předměty mají nevyčíslitelnou cenu.

„Hovoříme o předmětech, které mají nesmírnou kulturní hodnotu,“ řekl její kolega Dirk Syndram, který Grünes Gewölbe vede. „Je to takřka světové kulturní dědictví. Nikde jinde takovou sbírku klenotů v této podobě, kvalitě a množství nenajdete,“ dodal.

„Saská vláda potvrdila, že se jedná o mimořádně závažnou loupež. Nepřímo tak potvrdila informace, které přináší především německý deník Bild. Ten mluví o největší umělecké loupeži v poválečných německých dějinách,“ informoval zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Krádež zasáhla celé Sasko

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer v reakci uvedl, že je otřesen. „Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasko!“ citovala DPA saského premiéra. Dodal, že hodnotu, kterou sbírka má, po řadu staletí tvrdě utvářeli obyvatelé Saska. 

Podobně jako Kretschmer hovořil saský ministr vnitra Roland Wöller, který rovněž do klenotnice přijel. „Toto je útok na kulturní identitu všech Sasů a také na Svobodný stát Sasko,“ řekl.

Novináře ujistil, že policie s nasazením všech sil pracuje na tom, aby dopadla nejen zloděje, ale aby získala zpět zmizelé předměty. Zatím však pachatelé nebyli identifikováni ani zadrženi.

Policisté předpokládají, že s loupeží souvisí i požár elektrického rozvaděče pod Augustovým mostem. Kvůli němu v době činu nefungovalo u Rezidenčního zámku veřejné osvětlení. Z centra Drážďan pachatelé podle policie odjeli autem Audi A6. Vůz stejného typu později někdo zapálil v podzemní garáži v severozápadní části Drážďan. Od zapáleného auta chytlo i několik dalších vozů.

Policie zřídila zvláštní vyšetřovací tým, který dostal jméno Epoleta. Právě zdobený důstojnický nárameník je totiž jednou z ukradených věcí. V týmu je nyní 20 kriminalistů.

Němečtí novináři spekulují o tom, že lupiči mohli se svou kořistí zamířit za hranice. Podle mluvčí českého policejního prezidia Hany Rubášové ale německá strana dosud české policisty
o součinnost nepožádala.

Grünes Gewölbe, která nese název podle původního nátěru klenby, bývala klenotnictvím saských kurfiřtů. Vystavuje mimo jiné jantarové předměty, stříbrné nádobí, výrobky ze slonoviny či zlatnická díla. K nejznámějším předmětům ve sbírce patří Mouřenín se smaragdovým stupínkem, což je soška osázená smaragdy, rubíny, safíry či granáty.

Sbírka přežila i válku

Vzácné sbírky klenotnice přečkaly masivní vybombardování Drážďan na konci druhé světové války, neboť byly od roku 1942 uloženy v polabské pevnosti Königstein. V květnu 1945 je Rudá armáda odvezla do Moskvy, po 13 letech byla velká většina cenností vrácena.

Rekonstruované prostory klenotnice v Rezidenčním zámku byly postupně zpřístupněny od roku 2004, předtím byly sbírky po 30 let přechodně vystaveny v drážďanském Albertinu.