TÉMA

Klenotnice

Drážďanský soud uložil za vyloupení klenotnice Zelená klenba několikaleté tresty vězení

Za vyloupení drážďanské barokní klenotnice Zelená klenba (Grünes Gewölbe) v roce 2019 soud v saském hlavním městě uložil v úterý tresty několika let vězení. Pět ze šesti souzených mužů z nechvalně známého berlínského klanu Remmových poslal soud do vězení až na šest let a tři měsíce, jednoho osvobodil. Pachatelé se při loupeži zmocnili předmětů mimořádného historického významu. Hodnota šperků byla vyčíslena na 113 milionů eur (asi 2,7 miliardy korun). Větší část lupu se díky dohodě s obžalovanými podařilo do Drážďan vrátit.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:27|

Začal proces se šesticí podezřelou z krádeže šperků za miliardy. Klenoty z Drážďan se dodnes nenašly

V Drážďanech v pátek za přísných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií začal proces se šesticí mužů podezřelých z krádeže historických šperků z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v listopadu 2019. Podle agentury DPA bylo kolem soudního areálu nasazeno velké množství policistů. Uloupené šperky se dosud nenašly.
28. 1. 2022|

Němečtí žalobci obvinili šest podezřelých z loupeže v drážďanské klenotnici

Německé státní zastupitelství vzneslo obvinění vůči šestici podezřelých z půldruhého roku staré krádeže historických šperků v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Současně žalobci zveřejnili některá dosud neznámá fakta o široce sledovaném případu. Šperky se dodnes nenašly.
2. 9. 2021|

Policie v Berlíně zadržela dalšího podezřelého z loňské krádeže šperků v drážďanské klenotnici

Německá policie v pondělí v Berlíně zadržela dalšího podezřelého z loňské krádeže šperků z historické klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanech. Podle deníku Bild pochází stejně jako trojice jeho už zatčených kompliců z prostředí arabských rodinných klanů v německém hlavním městě.
15. 12. 2020|

Neznámý mecenáš nabízí obří částku za návrat ukradených šperků z Drážďan

Tajemný mecenáš umění nabízí 1,3 milionu eur (zhruba 33,1 milionu korun) za návrat ukradených drážďanských klenotů. Vyšetřování nepřineslo od listopadové loupeže žádný výrazný posun. Podle expertů nabízená částka nemusí stačit, jelikož hodnota vzácných klenotů je nevyčíslitelná.
22. 12. 2019|

Za loupeží v drážďanské klenotnici mohl stát arabský klan, píše berlínský list

Stopy listopadové krádeže šperků v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) vedou k arabským klanům v Berlíně. Píše to berlínský list Berliner Morgenpost s odvoláním na policejní zdroje.
12. 12. 2019|

Na megakrádeži v Drážďanech se podíleli čtyři zloději. Odnesli si méně šperků, než se čekalo

Pondělní krádež šperků v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba) uskutečnila čtveřice zlodějů, ukázaly záběry z bezpečnostních kamer. Dosud policie mluvila o nejméně dvou pachatelích. Vyšetřovatelé stále nemají konkrétní stopu, za informace o pachatelích úřady nabízejí odměnu v přepočtu 12,8 milionu korun. Dobrou zprávou je, že zloději si zřejmě odnesli méně klenotů, než se původně předpokládalo.
28. 11. 2019|

Zloději drážďanské šperky možná zničí. Unikátní klenoty z megaloupeže jsou neprodejné

Ukradené šperky z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) sice mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu, pro zloděje jsou však prakticky bezcenné. Rozprodej kořisti není možný, protože každý znalec ukradené šperky pozná, řekl německé rozhlasové stanici SWR ředitel klenotnice Dirk Syndram. Hrozí tak jejich zničení, pokud se zloději rozhodnou drahokamy vytrhat a udat je samostatně.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 18:56|

„Útok na Sasko“ a nevyčíslitelná škoda. Zloději vykradli drážďanskou klenotnici

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Škodu nelze určit, neboť význam klenotů je díky unikátnosti, neprodejnosti a historickému odkazu nevyčíslitelný, uvedla šéfka saských státních sbírek Marion Ackermannová. Deník Bild předtím napsal, že zmizely historické šperky, diamanty a další drahé kameny a škoda může dosáhnout miliardy eur (asi 25 miliard korun). Policie zatím nikoho nezadržela, podle médií mohli pachatelé prchnout do zahraničí.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 15:17|