Ohořelý trajekt je v Brindisi, našla se černá skříňka

Brindisi (Itálie) – V ohořelém trajektu Norman Atlantic, který dnes dorazil do jihoitalského Brindisi, se našla černá skříňka. Její analýza má pomoci zjistit, co způsobilo požár lodi, který připravil o život nejméně jedenáct lidí. Počet pohřešovaných stále není znám, Italové ho odhadují na 10 až 15.

Ohořelý vrak lodi jistily z obou stran dva remorkéry, aby se nepotopil. Do útrob plavidla se dostali hasiči, jejichž úkolem je zlikvidovat poslední doutnající ohniska požáru, a umožnit tak prohledání všech prostor, zda v nich nejsou ještě další mrtví.

Italské plavidlo začalo hořet v neděli poblíž ostrova Korfu a do dnešního dne stále není jasný konečný počet obětí, protože italské a řecké úřady se výrazně liší, co se týče množství pohřešovaných. Ve čtvrtek se k vraku lodi připojil remorkér, který ho z Vlorského zálivu u Albánie odtáhl do italského přístavu. 

Oheň na palubě trajektu, který byl na cestě mezi řeckým Patrasem a italskou Anconou, spustil o víkendu rozsáhlou záchrannou akci, kterou komplikovalo špatné počasí. Z lodi bylo podle italských úřadů postupně evakuováno 477 lidí, stále se ale neví, kolik jich lodí cestovalo. Provozovatel plavidla - řecká trajektová společnost ANEK Lines, uvedla, že pasažérů bylo 474. Italský prokurátor Giuseppe Volpe, který nehodu vyšetřuje, mluví o tom, že na trajekt se poslední chvíli nalodilo množství dalších lidí a že cestujících bylo nejméně 499.

Prokurátor města Bari Giuseppe Volpe, který se ujal vyšetřování případu, dnes oznámil, že se nepohřešuje více než 10 až 15 lidí. Dříve se spekulovalo o mnohonásobně větším počtu lidí. „Oficiální počet pohřešovaných bude znám, až se Řecko rozhodne poslat věrohodný seznam pasažérů. V Řecku ale věci trvají dlouho,“ prohlásil Volpe. Podle něj pátrání po případných dalších obětech nyní znemožňují nevyhovující bezpečnostní podmínky na lodi. „Nevylučujeme, že bude nalezeno více těl,“ dodal nicméně.