Čtvrt milionu Kaliforňanů muselo opustit domovy. Oheň se blíží k rezidencím hvězd u Los Angeles

Kalifornské požáry už se rozšířily na území o rozloze 220 kilometrů čtverečních, zničily přes devadesát budov a donutily k evakuaci přes 220 tisíc lidí. V ohrožení je na 80 tisíc domovů, sdělil úřad guvernéra. Nejvážnější situace zůstává ve vinařské oblasti Sonoma severně od San Francisca, hořet však začalo i západně od Los Angeles poblíž Gettyho centra, kde má své rezidence řada celebrit.

Kalifornie vyhlásila o víkendu kvůli ničivému živlu stav nouze. Oblast Sonoma asi 120 kilometrů severně od San Francisca požáry trápí už od poloviny minulého týdne. Kvůli mimořádně silnému větru dosahujícímu o víkendu rychlosti až 160 kilometrů v hodině se je ale dosud nepodařilo dostat pod kontrolu.

„Nemůžete s tím bojovat. Prosím, evakuujte se. Pokud pro vás platí příkaz k evakuaci, musíte odjet,“ varoval šerif v Sonomě Mark Essick.

Kalifornie vyhlásila stav nouze, plameny olizují okraje Los Angeles (zdroj: ČT24)

Rekordní blackout

Evakuovat se muselo na 190 tisíc lidí, více než milion domácností a podniků navíc zůstává kvůli rozhodnutí energetické společnosti PG&E bez proudu.

Dodávky elektřiny byly přerušeny z preventivních důvodů, aby kvůli případné poruše vedení a následnému zkratu nezačalo hořet na dalších místech. „Podmínky by se daly přirovnat k sudu se střelným prachem,“ uvedl velitel hasičů Jonathan Cox.

Podle nejnovějších údajů se v okrese Sonoma podařilo dosud uhasit jen asi pět procent hořící plochy. Úřady nasadily do boje s plameny na tři tisíce hasičů.

O něco optimističtěji to vypadá s požárem poblíž města Santa Clarita asi 50 kilometrů severně od Los Angeles. Domovy tam muselo opustit na 40 tisíc lidí, většina se jich už ale mohla opět vrátit. Oheň zničil nebo poškodil přes třicet budov, plocha o rozloze 18 čtverečních kilometrů je ale již ze tří čtvrtin uhašená, uvedly místní úřady.

Nově naopak začalo hořet na severozápadním okraji Los Angeles poblíž Gettyho centra, kde sídlí známá galerie výtvarného umění. Ohrožená je čtvrť Sherman Oaks na západ od dálnice 405, kde má domy i řada celebrit.

Podle velitele místních hasičů Erika Scotta zatím oheň strávil dva domy, obyvatelé 10 tisíc dalších budov ale dostanou příkaz k evakuaci, píše list Los Angeles Times. Na místě je asi pět set hasičů, kteří varují, že kvůli silnému větru se může situace rychle zhoršit.

„V Los Angeles máme požáry velmi často. Teď nám ale boj s nimi ztěžuje extrémně silný vítr. Dřív také nebyly tak velké výkyvy počasí, období, kdy vůbec neprší – tak, jak jsme to viděli v lednu,“ upozornil starosta Los Angeles Eris Garcetti.

Jedním z těch, kdo museli v noci na pondělí narychlo opustit svůj dům, byl i známý basketbalista LeBron James. „Požár v LA není žádná legrace. Musel jsem se narychlo evakuovat a jezdím s rodinou dokola a hledám ubytování,“ napsal na Twitteru.