Při pondělních protestech v Katalánsku bylo zraněno 170 lidí, jeden demonstrant přišel o oko

Při pondělních protestech v Katalánsku bylo zraněno 170 lidí, zhruba 130 demonstrantů a čtyřicet policistů. Podle deníku La Vanguardia přišel jeden z demonstrantů při potyčce u barcelonského letiště o oko po zásahu gumovým projektilem. Demonstrace vypukly po rozsudku nad separatistickými politiky a ochromily dopravu v regionu. Mezinárodní letiště v Barceloně muselo v pondělí zrušit přes sto letů, v úterý v návaznosti na předchozí komplikace odpadly čtyři desítky spojů.

Provoz na letišti v Barceloně ochromily v pondělí tisíce demonstrantů, kteří způsobili v jeho okolí dopravní zácpy a zrušení asi deseti procent letů. Část z nich se střetla s pořádkovými silami, na něž někteří házeli různé předměty.

Policie při potyčkách použila obušky a španělští policisté i gumové projektily. Jejich velitelé to zdůvodnili tím, že situace byla „velmi napjatá“ a že policisté museli zajistit bezpečnost.

Katalánská policie gumové projektily nepoužívá, protože regionální parlament je od roku 2014 zakázal. Španělská policie považuje použití gumových projektilů za oprávněné a použila je v Katalánsku i 1. října 2017 při referendu o nezávislosti, které tehdejší regionální vláda uspořádala i přes varování španělského soudu, že je neústavní.

Pondělní srážky policistů s demonstranty na barcelonském letišti
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters
Vzbouření Katalánci na letišti v Barceloně
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

Španělští policisté tehdy bránili lidem v hlasování a násilím vnikali do volebních místností. Jeden z demonstrantů tehdy přišel po střele gumovým projektilem o oko. Katalánští policisté spíše nezasahovali, za což nyní někteří z nich čelí stíhání.

I v pondělí utrpěl jeden z demonstrantů zranění oka a skončil v nemocnici. Deník La Vanguardia napsal, že mladík přišel o oko, protože ho při protestech zasáhl projektil.

Letiště v Barceloně ruší další lety

Na barcelonském letišti byl v úterý ráno klid, ale tvořily se tam dlouhé fronty, mimo jiné proto, že cestující přijeli dříve kvůli obavám z blokád. Podle místních médií bylo v návaznosti na pondělní rušení spojů zrušeno dalších 45 letů, většinou společnosti Vueling. Stovky lidí tak strávily noc na letišti.

Omezen byl v úterý i provoz vysokorychlostní železnice (AVE) v katalánském městě Girona, rychlovlaky AVE jezdily ráno jen po jedné trati. Důvodem bylo poškození druhé trati při pondělních demonstracích.

Demonstranti v pondělí zablokovali příjezdy k letišti. Cestující museli hledat jiné trasy
Zdroj: Jon Nazca/Reuters

Další protesty vypuknou večer, v pátek se bude stávkovat

Protesty proti rozsudku nad katalánskými politiky, z nichž devět dostalo tresty vězení od devíti do 13 let za uspořádání referenda z roku 2017, se očekávají v Katalánsku i v dalších dnech. I v úterý už jsou hlášeny blokády na několika menších silnicích v regionu a večer se chystají demonstrace v Barceloně, Tarragoně, Lleidě či Gironě.

Na středu večer je svolána manifestace i do centra Madridu, v pátek chystají katalánské odbory v regionu stávku. Ve středu má také začít třídenní studentská stávka.