Hurikán Lorenzo zasáhl Azory a ostrov Man. V Irsku může způsobit záplavy

Hurikán Lorenzo ve čtvrtek udeřil na Velkou Británii a Irsko. Vítr dosahuje místy rychlosti přes sto kilometrů v hodině a hrozí intenzivní srážky. Na ostrově Man se vylila řeka z břehů a uvěznila lidi v jejich domovech. Úřady vydaly jen pro oblast Anglie 43 povodňových výstrah. Ve středu Lorenzo zasáhl západ Azorských ostrovů, kde způsobil menší škody.

Na ostrově Man museli záchranáři pomáhat lidem, které uvěznila v domovech rozvodněná řeka. Ta s sebou odnesla i pár automobilů. Kvůli blížícímu se živlu bylo v Británii odkloněno několik regionálních letů.

Na západním pobřeží Irska už začali s výstavbou protipovodňových bariér. Pobřežní stráž zároveň vyzvala obyvatelstvo, aby se vyhnulo plážím a přístavům. Majitelé zvířat by je měli ukrýt do bezpečí. Očekávají se krátkodobé výpadky proudu.

Ve středu hurikán zasáhl turisty oblíbené Azory, které leží zhruba 1360 kilometrů od pobřeží pevninského Portugalska. Vítr, který hurikán provázel, způsobil velké vlny a lámal stromy. „Dveře se rozrazily a dovnitř natekla voda. Během vteřiny jsem ji měla po pás,“ uvedla obyvatelka ostrova Faial Celeste Marksová.

Místní úřady preventivně uzavřely ulice na pobřeží, zavřeny na Azorech zůstaly po celou středu také školy a provoz byl zastaven i v některých z tamních přístavů.

Síla větru ráno na nejzápadnějším z Azorských ostrovů Flores s asi pěti tisíci obyvateli dosahovala přibližně 130 kilometrů v hodině. Na ostrově Faial, kde žije kolem 15 tisíc lidí, to bylo 145 kilometrů v hodině.

„Myslel jsem, že bude daleko silnější, ale naštěstí nebyl,“ soudí o živlu obyvatel ostrova Terceira Antonio Bertentes.

Hurikán Lorenzo v sobotu vytvořil rekord, když se stal prvním hurikánem páté, tedy nejvyšší kategorie, který dorazil takto daleko na severovýchod Atlantiku. Poté však postupně zeslábl.

Hurikán Lorenzo se přehnal přes Azory, nyní ohrožuje Británii a Irsko (zdroj: ČT24)