KLDR potvrdila test nové balistické rakety odpálené z ponorky

Severní Korea ve středu provedla úspěšný test nové balistické rakety odpalované z ponorky. Dřívější zprávy jihokorejských zdrojů v Pchjongjangu potvrdila oficiální agentura KCNA. Severokorejský diktátor Kim Čong-un, který podle agentury Reuters zřejmě nebyl testu přítomen, prý vojákům srdečně blahopřál.

Střela vyslaná od východního pobřeží KLDR směrem k Japonsku urazila vzdálenost 450 kilometrů a dosáhla výšky 910 kilometrů, uvedla jihokorejská armáda.

Raketová zkouška se uskutečnila pouhý den poté, co Severní Korea oznámila, že se s USA dohodla na obnovení rozhovorů o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

„Vážné ohrožení japonské národní bezpečnosti“

Japonsko podalo proti startu severokorejské rakety oficiální protest s tím, že střela dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny (EEZ).

Podle japonského ministra obrany Taróa Kóna se jednalo o „vážné ohrožení japonské národní bezpečnosti“. AP uvedla, že naposledy severokorejská střela zasáhla oblast EEZ v listopadu 2017.

KCNA oznámila, že nyní šlo o podmořskou balistickou střelu Pukguksong-3. Podle Soulu byla odpálena z okolí přístavního města Wonsan.