V Afghánistánu se blíží předčasné volby. Taliban je bojkotuje a útočí

Taliban varuje Afghánce před účastí u voleb (zdroj: ČT24)

Prezidentské volby v Afghánistánu se budou po několika odkladech konat v sobotu. V zemi před nimi zesílilo násilí. Taliban stupňuje útoky na vládní složky i zahraniční spojence. Mrtvých přibývá a Afghánci mají opět důvod k obavám.

V posledních týdnech se v celém Afghánistánu kvůli prezidentským volbám opět rozhořel teror ve velkém. Nejen mladší generace už ale má krveprolití dost a jejím přáním směrem k hlasování je prezident, který by konečně nastolil mír a stabilitu.

„Doufám, že volby budou transparentní a že nový prezident vyvede naši zemi ze současné krize,“ přeje si Ašghar Mehrzada, který svůj volný čas rád tráví v sedle freestylového bicyklu.

Podobná přání zní ve všech vrstvách společnosti, pochyby ale panují nad průběhem voleb. „Ve většině oblastí pod kontrolou Talibanu se stejně konat nebudou. Navíc se obáváme množství falešných hlasů, které z těchto míst mohou přijít,“ vysvětlil kábulský prodavač textilu Sajed Noman.

Exprezident: Není správný čas

Bývalý prezident Hamíd Karzáí konání plebiscitu chápe jako přímé ohrožení bezpečnosti afghánského lidu. „Teď není správný čas na volby, protože se jich lidé nemohou účastnit. Volby se musí konat v celé zemi,“ míní.

Taliban hlasování bojkotuje zejména na jihu a jihovýchodě země a také na severozápadě, kde má své základny. Ve zbytku Afghánistánu útočí jeho buňky. Obyvatele země teroristická organizace varuje před účastí a vyhrožuje dalším krveprolitím, především kvůli stálé přítomnosti spojeneckých vojsk v zemi od začátku války po 11. září 2001.