New York jako první stát USA zakázal e-cigarety s příchutí. Zájem o ně mezi mladými roste

Události: Zakazování elektronických cigaret s příchutí (zdroj: ČT24)

Prodejci ve státě New York musí do dvou měsíců stáhnout elektronické cigarety s příchutí. Místní zdravotní rada totiž v úterý schválila opatření na jejich zákaz, které v neděli navrhl guvernér Andrew Cuomo s odkazem na zvýšenou spotřebu mezi mladými lidmi.

V poslední době zdravotničtí experti v USA varovali americkou veřejnost před používáním elektronických cigaret, které jsou spojovány s 380 případy vážného onemocnění dýchacích cest ve 36 státech.

Evidováno je zároveň šest mrtvých. Zatím však nebylo zjištěno, že by záhadnou plicní nemoc způsobovala konkrétní značka cigaret nebo určitá látka.

Zákaz se bude rozšiřovat

New York se stal prvním americkým státem, ve kterém platí zákaz elektronických cigaret s příchutí. Nevztahuje se ale na e-cigarety s tabákovou nebo mentolovou příchutí. Obdobné opatření sice tento měsíc schválil také stát Michigan, ale ještě nevstoupilo v účinnost.

Podle údajů ze státu New York loni užívalo elektronické cigarety 27,4 procenta místních středoškoláků. Ještě v roce 2014 to bylo 10,5 procenta. U dospívajících jsou elektronické cigarety velmi populární právě i díky nejrůznějším vůním a příchutím.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už před pěti lety doporučila zákaz kouření elektronických cigaret ve veřejných uzavřených prostorách vzhledem k riziku, jaké podle ní e-cigarety představují pro pasivní kuřáky. WHO tehdy navrhla i zavedení zákazu prodeje tohoto typu cigaret nezletilým.