U kalifornského ostrova shořela výletní loď. Nejméně 25 lidí zemřelo

Po požáru lodi u kalifornského ostrova Santa Cruz západně od Los Angeles záchranáři našli 25 mrtvých, dalších devět lidí se stále pohřešuje. Plavidlo začalo hořet v pondělí kolem půl čtvrté ráno místního času (půl hodiny po poledni našeho času), trosky se později potopily. Výletní loď využívali hlavně potápěči k podmořským výpravám při kalifornském pobřeží.

Požár podle místní televize KTLA vypukl náhle a zachvátil celou loď. Pět lidí odpočívajících v noci na horní palubě se zachránilo skokem do moře. Údajně šlo o členy posádky. V nafukovacím člunu dopluli na jinou loď, The Grape Escape kotvící nedaleko.

Po ostatních, kteří si výletní cestu objednali a spali v podpalubí, začaly po ohlášení požáru pátrat vrtulníky, záchranářská plavidla a lodě pobřežní hlídky. Záchranné práce ztěžovala mlha.

Oheň byl příliš velký, nebylo nic, co bychom mohli udělat, říká svědek

Vlastníci lodě The Grape Escape Bob a Shirley Hansenovi řekli listu The New York Times, že spali, když je probudilo bušení na trup jejich rybářské lodi. „Když jsme se podívali ven, druhá loď byla celá v plamenech, od přídě až po záď,“ řekl Hansen.

„Viděl jsem v dírách na jejím boku oheň. Každou chvíli se ozývaly výbuchy. Na něco takového se nemůžete připravit. Bylo to hrozné. Oheň byl příliš velký. Nebylo nic, co bychom mohli udělat,“ dodal. Podle Hansena se dva členové posádky vrátili ke Conception, aby se pokusili najít lidi, kteří přežili, ale nikoho nenašli.

Plavidlo Conception patřilo firmě Worldwide Diving Adventures ze Santa Barbary. Ostrov Santa Cruz, při jehož severním břehu loď plula, je vzdálený asi sto kilometrů západně od Los Angeles.

Příčina požáru zatím není známá, nic ale nenasvědčuje tomu, že by šlo o kriminální čin.