Při americkém náletu na setkání džihádistů v Idlibu zemřelo čtyřicet lidí

Nejméně čtyřicet radikálů přišlo o život při náletu v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR), která získává zprávy od svých informátorů v Sýrii. Útok, který provedla americká armáda, se odehrál nedlouho poté, co bylo v oblasti vyhlášeno příměří. Oběťmi jsou vysoce postavení velitelé místních džihádistických skupin.

„Cílem útoku bylo setkání vůdců džihádistických skupin Hurás al-Dín a Ansár al-Tauhíd a vůdců dalších extremistických skupin, které jsou na ně napojené. Schůzka se konala ve výcvikovém středisku,“ řekl AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. 

Skupiny Hurás al-Dín a Ansár al-Tauhíd operují v regionu Idlibu a jeho okolí. Skupina Hurás al-Dín vznikla loni z bojovníků, kteří se oddělili od nejmocnější islamistické skupiny v oblasti – Tahrír aš-Šám – a fronty An-Nusra. Jejími členy jsou i radikálové ze zahraničí.

V Idlibu platí příměří

Syrská armáda bojuje o provincii Idlib již od dubna a od té doby podle odhadů zahynulo na 950 lidí. Příměří v pátek ohlásilo Rusko, které je spojencem Damašku a v Idlibu se podílí na bojích proti radikálům a povstalcům.

V sobotu dopoledne organizace SOHR informovala o tom, že syrská armáda začala klid zbraní dodržovat a zastavila nálety. „Na obloze nejsou vojenská letadla a nálety ustaly,“ popsala situaci v Idlibu. Na jihu provincie byla slyšet jenom sporadická dělostřelecká palba jižně od města Idlib.

Rozložení sil v Sýrii (srpen 2019)
Zdroj: ČT24/Syriancivilwarmap.com

Někteří Syřané, kteří předtím opustili své domovy, využili pauzy v boji a přišli si domů pro věci. Všeobecně se ale počítalo s tím, že klid zbraní bude brzy porušen, jak tomu bylo v minulých případech. Jedno příměří bylo vyhlášeno začátkem srpna a skončilo po třech dnech.

Syrská agentura SANA informovala, že armáda sice přistoupila na klid zbraní, ale vyhradila si právo boje obnovit v případě provokací ze strany protivníka.

Idlib má za sebou dlouhé bombardování a nálety, 8. srpna armáda zahájila pozemní ofenzivu, při níž získala část měst a vesnic, jež předtím kontrolovali radikálové. Nejdůležitější z nich je Chán Šajchún, ležící na důležité trase mezi Aleppem a Damaškem. Boje ale vyvolávají humanitární katastrofu, od dubna kvůli nim domovy opustilo až 400 tisíc civilistů.