Asadovy síly dobyly Chán Šajchún. Ten zažil roku 2017 chemický útok

Horizont ČT24: Asadovy síly doby Chán Šajchún (zdroj: ČT24)

Syrští rebelové včetně náboženských radikálů se stáhli z města Chán Šajchún v severozápadní provincii Idlíb. Reagovali tak na intenzivní bombardování a nálety provládních sil. Poslední teritorium ovládané povstalci se tak postupně zmenšuje. Kvůli bojům uprchl z oblasti od dubna až milion lidí, další dva tisíce včetně stovek civilistů přišly o život.

Vládní ofenziva s cílem dobýt město zpět začala 30. dubna letošního roku. Urychlený postup armády v minulých dnech přispěl podle AP k roztříštění opozičních sil.

Po stažení povstaleckých oddílů vjely ve středu na sever a západ města jednotky věrné režimu prezidenta Bašára Asada. Ve čtvrtek už armáda dostala pod kontrolu celé město, tvrdí exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která získává zprávy od svých informátorů v Sýrii.

Radikálové ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám (HTS) ale varovali, že po přeskupení svých sil budou dál bojovat a bránit území. 

Chán Šajchún, který leží u hranice provincie Hamá, byl za války útočištěm radikálů z odnoží al-Káidy. Odpůrci režimu ovládli město v roce 2014.

O tři roky později se stal terčem chemického útoku, při němž zahynulo téměř sto lidí. USA z tohoto útoku obvinily syrskou vládu a v následujících dnech provedly raketový protiútok na syrskou leteckou základnu, odkud podle jejich informací vzlétla letadla se sarinem nad Chán Šajchún.

Současná ofenziva vládních sil se týká také oblastí sousedících s Idlíbem v provincii Hamá. Do obklíčení se tam dostala města Kafr Zítá a Latámina stejně jako post turecké armády u města Múrik.

Zájmy velmocí

Rozložení sil v Sýrii (srpen 2019)
Zdroj: ČT24/Syriancivilwarmap.com

Syrská občanská válka trvá už devátým rokem. Boje se nyní soustředily do oblasti, v níž mají své zájmy kromě Damašku také Rusko, Turecko, USA a Írán. 

Rusko coby spojenec Damašku, a Turecko, které stojí za některými povstalci, podle AP zřejmě dospěly k dohodě, která má syrské armádě umožnit získat části Idlíbu včetně dálnice mezi severosyrským Aleppem a Damaškem.

Turecko navíc vyjednává se Spojenými státy zřízení zóny, která má přinutit syrské Kurdy stáhnout se od turecké hranice.

Tak trochu jiná Sýrie

Na jihu Sýrie, kde opět vládne Asad, se život ani zdaleka nevrátil k normálu. Miliony lidí zůstávají v exilu a masivní návrat běženců se nekoná. Na hraničním přechodu z Jordánska napočítají denně jen pár desítek navrátilců. „Vracím se do svého původního domova. Věci se zlepšily, takže se vracím domů,“ prohlásil uprchlík Fáris.

Etnická mozaika země se patrně trvale změnila. „Chtějí změnit skladbu obyvatelstva, ze sunnitů na šíity. Je otázkou, zda to může fungovat. Možná se Sýrie promění na další šíitskou zemi,“ říká orientalista z izraelské Bar-Ilanovy univerzity Mordechaj Kedar.