Ebolu se v Kongu nedaří zastavit, kvůli nemocné ženě hrozí nákaza i v Ugandě a Rwandě

Horizont ČT24: Ebola dosáhla mezinárodní krize (zdroj: ČT24)

Současná epidemie eboly v Kongu není pod kontrolou, varuje mezinárodní organizace Lékaři bez hranic a vyzývá ke změně taktiky v boji s touto vysoce nakažlivou nemocí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhla epidemie míry mezinárodní krize a hrozí její rozšíření do dalších zemí v regionu. Do konce roku budou třeba pro boj s ebolou stovky milionů dolarů.

Další obavy z nekontrolovaného šíření nemoci podnítila čtvrteční zpráva WHO, podle které žena, jež nemocná odcestovala do Ugandy, navštívila i obchodní křižovatku Goma v Kongu a město v sousední Rwandě. Na všech těchto místech hrozí rozšíření nemoci.

Hraničním kontrolám unikla konžská prodejkyně ryb, která s nemocí cestovala z Konga do Ugandy. Podle zprávy WHO, která se odvolává na ugandské ministerstvo zahraničí, žena pak odjela do milionového města Goma a do pohraničního města Gisenyi ve Rwandě. Zdravotníci se snaží zjistit, s kým mohla již zesnulá nemocná přijít do styku. Obávají se rozšíření nemoci v Ugandě a nově i v rušném městě ve Rwandě, kde se ebola zatím neobjevila.

Kongo potřebuje vakcíny

Podle předsedkyně Lékařů bez hranic Joanne Liuové se nákaza šíří dál, nemoc si žádá další mrtvé a postihuje i zdravotnické pracovníky v oblasti. Lékaři bez hranic jsou hlavní organizací, která proti nemoci v Kongu bojuje a brání jejímu šíření do okolních států.

Liuová uvedla, že systém, kdy zdravotníci vyšetřují, s kým nakažení přišli do kontaktu, není plně funkční. Je proto třeba zavést jiný způsob prevence: „To znamená lepší přístup populace k vakcínám.“

WHO ve středu označila výskyt eboly v Kongu za ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. Nemoc se zatím daří držet v oblasti východního Konga, kde práci lékařům ztěžují desítky ozbrojených skupin a nedůvěra místního obyvatelstva. Od loňského srpna, kdy konžské úřady vlnu nákazy označily za epidemii, na ebolu zemřelo zhruba 1700 lidí.

Zdravotník kontroluje teplotu jednomu z pacientů v konžském zdravotnickém centru
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Zdravotníci už zahájili informační kampaň i v uprchlických táborech. „Pokud najdete někoho, kdo právě zemřel, a nevíte na co, není dobré ho sám pohřbívat,“ upozorňují v ní.

Experti varují, že váhavá reakce může stát mnohem víc peněz i životů. „Peníze nejsou potřeba příští týden, měsíc nebo později v roce. Peníze jsou potřeba hned,“ vyzývá koordinátor OSN pro humanitární pomoc Mark Lowcock. Nemocí se denně v Kongu nakazí dvanáct lidí.