Kapitánka Racketeová se vrátí do Německa. Doufá, že EU zruší blokády pro lodě s migranty

Události: Racketeová vypovídala před italským soudem (zdroj: ČT24)

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová se po výpovědi u italského soudu může vrátit domů. Racketeová, která porušila zákaz vplout s migranty na palubě do italských vod, čelí podezření z napomáhání nelegální migraci a z neuposlechnutí pokynu vojenské lodi. O tom, zda bude obviněna, rozhodne státní zastupitelství nejdříve v září.

Jedenatřicetiletou kapitánku zadržela italská policie 29. června poté, co navzdory zákazu vplula s lodí Sea-Watch 3 do italských teritoriálních vod se 40 africkými běženci na palubě. Racketeová pak byla držena v Itálii v domácím vězení, než soud 2. července opatření zrušil.

„Jsem opravdu ráda, že jsem mohla detailně vylíčit záchrannou akci, kterou jsme provedli 12. června,“ uvedla Racketeová před soudní budovou po své čtyřhodinové výpovědi.

Její loď zachránila migranty u libyjského pobřeží. Provozovatel plavidla, nezisková organizace Sea-Watch, tvrdí, že libyjská pobřežní hlídka by nestihla k potápějícímu se člunu včas doplout.

„Upřímně doufám, že Evropská komise – teď když byl zvolen nový (Evropský) parlament – se bude ze všech sil snažit, aby se taková situace neopakovala, a že všechny evropské země budou v budoucnu spolupracovat ohledně přijímání lidí, které zachrání civilní lodě,“ dodala Racketeová.

Obvinění Salviniho z podněcování nenávisti

Na otázku, co si myslí o (ministrovi vnitra Matteovi) Salvinim, německá kapitánka odpověděla lakonicky: „Vůbec nic.“

Salvini vede krajně pravicovou vládní stranu Liga a ve vládě prosadil protiimigrační agendu. Přístavy humanitárním lodím populistický kabinet zavřel hned po nástupu k moci loni v červnu. Po mediálně sledovaných kauzách s humanitárními loděmi volební preference Ligy stouply na počátku měsíce na rekordních 38 procent.

Racketeová podala tento měsíc na Salviniho trestní oznámení. Žádá v něm zablokování Salviniho účtů na sociálních sítích Facebook a Twitter, protože ministr na nich podle ní ohrozil její bezpečnost a podněcoval k nenávisti vůči ní.

Racketeová se svým právníkem Alessandrem Gamberinim
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Racketeová už nebude kapitánkou Sea-Watch

Právní zástupce Racketeové Alessandro Gamberini po soudním slyšení upřesnil, že se jeho klientka nyní vrátí do Německa. Členkou posádky Sea-Watch 3 už podle něj není.

„Ve svém životě dělala mnohem víc věcí než kapitánku lodě Sea-Watch,“ citoval právníka německý server Die Zeit. Podle něj je zcela běžné, že se posádky lodí humanitárních organizací po jednotlivých akcích obměňují.