Soud EU rozhodl o neexistující záležitosti, komentuje Varšava verdikt k justiční reformě

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítající polské justiční reformy se týká již neexistujícího právního stavu, protože Polsko napadená ustanovení dávno upravilo. Prohlásil to mluvčí polské vlády Piotr Müller s tím, že kabinet nyní čeká na další verdikty evropského soudu v této věci.

Soudní dvůr Evropské unie v pondělí konstatoval, že polské právní předpisy snižující věkovou hranici pro odchod do důchodu soudců nejvyššího soudu jsou v rozporu s unijním právem, protože narušují nezávislost soudců.

Žalobu na příslušné zákony podala loni v říjnu Evropská komise a Polsko v následujících měsících dotyčná ustanovení změnilo a penzionované soudce vrátilo do funkcí.

Právě na to poukázal vládní mluvčí Müller, když řekl, že zákony zpochybněné Evropskou komisí již byly upraveny, a proto se pondělní verdikt evropského soudu týká už neexistujícího právního stavu.

Soudy nejsou chráněny před vnějšími vlivy

Nicméně soudní dvůr rovněž obecně konstatoval, že procesní podmínky a postupy zakotvené v nových polských předpisech nezaručují zcela autonomní výkon funkcí soudu a jejich ochranu před vnějšími zásahy, jež by mohly narušovat nezávislé rozhodování soudců.

Pokud jde o řízení, které se týká námitek nejvyššího soudu ohledně disciplinárních opatření v polském justičním systému, Müller řekl, že vláda stále čeká na rozhodnutí evropského soudu v této věci.

Uvedené námitky se týkají reforem Zemské soudcovské rady (KRS) z roku 2017, jež kromě jiného mění volbu jejích členů a mandát k ochraně nezávislosti justice.