Čelní věže hořící katedrály Notre-Dame se podle hasičů podaří zachránit

Mohutný požár, který zachvátil pařížskou katedrálu Notre-Dame, se zmírnil. Uvedlo to ministerstvo vnitra. Dvě čelní věže památky se podaří zachránit, uvedl velitel pařížských hasičů Jean-Claude Gallet. Minimálně do jedné z nich už se dříve oheň rozšířil, hasiči ho ale zastavili. Od celkové zkázy zůstane uchráněna i konstrukce katedrály, dodal Gallet. Celá střecha katedrály se ale propadla a zřítila se i úzká věž. Jeden hasič byl při zásahu vážně zraněn.

Podle ministerstva vnitra bude trvat ještě několik hodin, než se oheň podaří dostat plně pod kontrolu. Úřad ale vyzval ke „krajní opatrnosti“. Podle serveru bfmtv.com, který cituje zdroj z hasičských složek, zachvátily plameny katedrálu v pondělí v podvečer. Okolo 18:50 začala hořet vrchní část chrámu.

„Nevíme, jestli byl někdo uvnitř. Víme, že na požár upozornili lidé z okolí katedrály, kteří si všimli dýmu, který z ní stoupal, ještě předtím, než byly vidět samotné plameny. Zavolali tedy hasiče, kteří okamžitě vyrazili, ale sami konstatují, že se požár šířil velice rychle,“ dodal přímo z místa zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

„Hasiči se pokoušejí různými metodami rozdělit katedrálu tak, aby některé části zachránili, snaží se zachránit zejména cenné památky v útrobách, ale zároveň, a to tady několikrát zdůrazňovali, nechtějí riskovat lidské životy. Nechtějí poslat větší skupinu lidí dovnitř, protože mají strach, že by se tito lidé ocitli v nebezpečí v důsledku padajících částí střechy,“ popsal Šmíd zásah hasičů.

Uchránit před plameny se podle představeného katedrály Patricka Chauveta podařilo především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro katolické věřící velmi významné předměty.

Do boje s plameny se zapojilo 400 hasičů s 18 vodními děly. Jeden hasič byl těžce raněn. Pařížská prokuratura, která už zahájila vyšetřování, oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Spadla střecha i úzká věž

Škody na katedrále jsou obrovské. Zřítila se střecha katedrály, jejíž dvě třetiny jsou nenávratně zničené, a také úzká věž, dominantní část horní části památky, která pocházela z 19. století. Oheň se rozšířil i do jedné z čelních věží, hasiči ho ale zastavili. Pokud by se věž zřítila, byly by škody ohromné, řekl dříve šéf hasičů  Gallet.

„Jsme tady svědky takových menších hrdinských činů. Jeden z hasičů se snažil vyšplhat, co nejvýš to šlo, aby se pokusil hasit některá místa, protože mu to bylo líto, nedovedl si představit, že by Notre-Dame měl shořet. Museli ho stáhnout dolů,“ popsal zpravodaj ČT Šmíd. 

Podle mluvčího katedrály Andrého Finota zachvátil oheň celý dřevěný vnitřek památky z 12. století a je pravděpodobné, že bude zcela zničen, uvedl web listu Guardian. „Všechno hoří, z kostry nic nezbyde,“ řekl Finot večer Guardianu. „Uvidíme, jestli klenba, která katedrálu chrání, bude také zasažena, či ne,“ dodal podle webu stanice BBC.

Mluvčí pražských hasičů a šéf jejich vyšetřovatelů Martin Kavka je skeptický. „Celá střecha se propadla dovnitř. Obávám se, že katedrála bude zničena. Budova je přes šedesát metrů vysoká, tam nedosáhne žádná technika. Nemáte moc možností, jak to hasit. Jen z vnější části pláště. Ale při požáru takového rozsahu je to neúčinné,“ řekl ve vysílání ČT24.

Také podle francouzských médií je zásah komplikovaný, neboť proud vody nedosáhne až k vrcholu budovy. Hasiči navíc nemohou s plameny bojovat ze vzduchu za pomoci letadel, neboť to by mohlo vést ke zhroucení celé konstrukce, napsal na Twitteru francouzský úřad civilní obrany.

Video zachycující pád úzké věže:

Reportér: „Kousky katedrály odpadávají“

Mosty v okolí Notre-Dame zaplnily davy přihlížejících a podle reportérů přítomných na místě se ozývaly výkřiky zděšení. Večerní obloha nad Paříží se zbarvila do oranžova. „Lešení jde pomalu k zemi, v zadní části jsou masivní plameny. Kousky katedrály odpadávají, například trámy v chrámové lodi,“ hlásil z místa reportér listu Libération.

Starostka Paříže Anne Hidalgová na Twitteru označila požár za „strašlivou událost“. Její náměstek Emmanuel Gregoire uvedl, že stavba utrpěla „kolosální škody“.

Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám francouzské metropole, každoročně přitáhne třináct milionů návštěvníků. Chrám je nyní opravován a na některých částech je lešení.

Architekt, který vede rekonstrukci, plakal, když se o požáru dozvěděl.
Jan Šmíd
zpravodaj ČT ve Francii

Macron: Katedrálu znovu vybudujeme

Francouzský prezident Emmanuel Macron zrušil kvůli požáru večerní předtočený televizní projev, v němž měl oznámit změny v reakci na protesty žlutých vest, a vydal se ke katedrále. „Notre-Dame je katedrálou všech Francouzů, i těch, kteří do ní nikdy nezavítali,“ řekl v projevu u památky a dodal, že katedrálu „společně znovu vybudujeme“. Vyhlásí rovněž i mezinárodní sbírku.

Elysejský palác už předtím označil požár za „hrozivý“. „Katedrála Notre-Dame je v plamenech. Pohnulo to celým národem. Myšlenky směřují ke všem katolíkům a ke všem Francouzům. Stejně jako všichni naši spoluobčané jsem i já dnes večer smutný, že vidím hořet tuto součást nás všech,“ napsal prezident na Twitteru.

„Náš smutek nelze popsat slovy,“ uvedl premiér Édouard Philippe. „Ještě jsme to ale nevzdali,“ dodal a hasiče označil za hrdiny. Francouzská nezisková organizace Fondation du patrimoine vypsala národní sbírku na obnovu katedrály, začít má v úterý.