Neúspěšný prezidentský kandidát Harabin podal stížnost. Ústavní soud je však paralyzovaný

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Štefan Harabin se rozhodl podat ústavní stížnost na dosavadní volby, neboť podle něj neproběhly zákonným způsobem. Bez dalších podrobností to napsal na sociálních sítích. Jenže o jeho stížnosti zatím nemůže soud rozhodovat, protože je jeho činnost paralyzována po skončení funkčního období většiny soudců.

  • Ústavní soud může vyhlásit volbu prezidenta za neplatnou a nařídit opakování hlasování. Ústavní právníci už dříve upřesňovali, že předpokladem takového verdiktu by bylo zjištění vážných a rozsáhlých přešlapů při volbách. Ty dosud nebyly ze strany úřadů hlášeny.

„Ve vztahu k prezidentským volbám podávám ústavní stížnost, protože neproběhly ústavním a zákonným způsobem. Zápas o budoucnost Slovenska pokračuje,“ uvedl dosavadní soudce nejvyššího soudu Harabin, který má kvůli prezidentské kampani výkon této funkce pozastavený.

Harabin skončil v prvním kole prezidentských voleb na třetím místě se ziskem 14,34 procenta hlasů. Za druhým Marošem Šefčovičem, který postoupil do finálového klání proti právničce Zuzaně Čaputové, zaostal Harabin zhruba o 92 500 hlasů.

Během kampaně Harabin upozorňoval na údajnou volební korupci v souvislosti s tím, že vědec Robert Mistrík se vzdal prezidentské kandidatury, do které vložil značnou částku peněz, a podpořil pozdější vítězku prvního kola voleb Čaputovou. Tvrdil také, že jeho příznivci nebyli vpuštěni do volebních komisí.

O volební stížnosti v prezidentských volbách na Slovensku rozhoduje celé plénum ústavního soudu, jehož činnost je ale od poloviny února paralyzována. Zapotřebí je alespoň sedm soudců, jenže ústavní soud na Slovensku má teď pouhé čtyři členy. Sněmovna totiž v únoru nezvolila žádné kandidáty na soudce, ze kterých by prezident Andrej Kiska vybral nástupce těch ústavních soudců, jimž skončilo funkční období.