Americký nálet proti Talibanu v Afghánistánu zabil deset dětí

Deset afghánských dětí zahynulo v sobotu při americkém leteckém útoku na Taliban v Afghánistánu. Při náletu přišli o život i další tři afghánští civilisté a tři utrpěli zranění. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informovala Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA).

Nálet z časného sobotního rána byl součástí bitvy, kterou svedly afghánské a americké jednotky s povstalci z řad Talibanu v severní provincii Kundúz. Střet trval zhruba 30 hodin.

Děti pocházely z rozvětvené rodiny, kterou boje vyhnaly z jiného místa Afghánistánu, sdělila UNAMA na základě předběžného vyšetřování incidentu.

Mluvčí mise NATO v Afghánistánu Debra Richardsonová v neděli potvrdila, že nálet provedlo americké letectvo. Zdůraznila přitom, že mise NATO se maximálně snaží předcházet civilním obětem, bojovníci hnutí Taliban se ale často záměrně skrývají mezi civilisty.

Podle únorové zprávy UNAMA zemřel loni při bojích a útocích v Afghánistánu rekordní počet civilistů. Celkem 3804 civilních obětí, z nichž většinu mají na svědomí islamisté, představuje nárůst o více než desetinu oproti roku 2017.