Za výbušninami v Londýně a Glasgow stojí skupina odmítající severoirskou mírovou dohodu

K balíčkům s podomácky vyrobenými náložemi, které se minulý týden objevily na dvou londýnských letištích a na nádraží a na univerzitě ve skotském Glasgow, se přihlásila republikánská skupina odporu, jež se označuje za IRA a vystupuje proti severoirské mírové dohodě z roku 1998. Informovala o tom britská média. Metropolitní policie uvedla, že toto tvrzení společně se skotskými kolegy prověřuje.

Zásilky, které obsahovaly výbušné zařízení schopné způsobit menší požár, byly doručeny na londýnská letiště Heathrow a London City, na nádraží Waterloo rovněž v britské metropoli a na Glasgowskou univerzitu. Nikdo nebyl zraněn. Podle stanice Sky News byly nejméně na dvou balíčcích irské známky.

Skupina označující se jako IRA je podle agentury Reuters odlišná od Prozatímní IRA. Je mnohem menší než tato organizace, která je zodpovědná za téměř polovinu z 3600 obětí sektářského násilí v regionu a která se rozpustila po uzavření severoirské mírové dohody v roce 1998.

Prozatímní IRA byla radikální odnoží Irské republikánské armády. Ta vedla po desetiletí boj za vytvoření jednotného irského státu, především teroristickými metodami.

Incident s balíčky se odehrál v době, kdy roste nejistota před odchodem Británie z Evropské unie naplánovaným na 29. března. Právě otázka budoucího režimu na hranici mezi Spojeným královstvím a Irskem je v současnosti hlavní překážkou pro schválení dohody, kterou vyjednala britská vláda v Bruselu.

Řada lidí se obává, že by vznik přísného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem mohl vést k nepokojům v Severním Irsku, které ukončila právě Velkopáteční mírová dohoda.