V Severním Irsku se lidé bojí, že brexit rozdmýchá sektářské násilí

Horizont ČT24: Zdravotní sestra v Severním Irsku varuje před sektářským násilím po brexitu (zdroj: ČT24)

Brexit vyvolává starosti nejen v Evropě, ale i na druhé straně Lamanšského průlivu konkrétně na Irském ostrově. Lidé se tam bojí, co se stane po brexitu s hranicemi. Mají strach, že se do každodenního života vrátí sektářské násilí. Jeden z varovných hlasů, který proniká na veřejnost, patří zdravotní sestře Kate Carrollové. Té před devíti lety zavraždili teroristé manžela.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal hovoří s Kate Carrolovou
Zdroj: ČT24

Kritickým bodem brexitu zůstává rozdělený Irský ostrov. Staronové bariéry a hrozící otevřené sektářské násilí vyvolává v místních strach. Před vyhrocenou situací varuje zdravotní sestra Kate Carrollová, která je v Severním Irsku populární, protože o svém utrpení nemlčí. Před devíti lety teroristi z Pokračující Irské republikánské armády zavraždili jejího manžela, policistu.

„Dostali tísňové volání od ženy, které někdo rozbil okno. Stevova posádka to jela prošetřit. Ozvaly se dva výstřely. Jeden šel skrz okno a druhý skrz Stevovu hlavu. Byl to nejhorší den mého života,“ vzpomíná Carrollová.

Při rozhovoru si pohrává prsty s náramkem, který od svého muže dostala. Říká, že jí pomáhal při soudu s dvěma vrahy. „Nosím ho kdykoliv mám pocit, že chci být nablízku Stevovi,“ dodává na vysvětlenou.

Zubní sestra Kate se těšila, jak si budou v důchodu užívat vnoučat. Namísto toho promlouvá k severoirským politikům, znesvářeným katolíkům a protestantům, aby hledali společnou řeč. „Naprosto děti miloval. Jordan byl pět týdnů starý a podle všeho to byla ta poslední věc, o které Steve mluvil se svými přáteli, o svém vnoučkovi. Od vraždy jsem se snažila co nejvíc mluvit s lidmi o násilí, jak je zbytečné. Je lepší si sednout a vést o tom konverzaci, ne žádnou konfrontaci.“

I když míra sektářského násilí v Severním Irsku celkově poklesla, policie dál odhaluje ilegální sklady výbušnin a zbraní. „Zdá se, že částečně odešlo. Ale napětí je pořád tu. Já nevěřím nikomu,“ říká Carrollová.

„Čelíme budoucnosti“

Brexit vyvolal nové obavy, aby se nevrátily hraniční kontroly. „Když se nad tím zamyslíte, EU byla v mírovém procesu společným předpokladem. Nyní čelíme budoucnosti, kdy Spojené království odejde a Irsko v EU zůstane. Hranice na irském ostrově se stane vnější hranicí Unie. Je tu reálná hrozba, že se stane tvrdou hranicí,“ uvádí expert na brexit a profesor na Queen's University v Belfastu Colin Harvey.

Současná hranice mezi Irskem na jedné straně a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska na druhé je volně průjezdná. Připomíná ji ukazatel maximální rychlosti, který není v mílích, ale v kilometrech. Dále změna v povrchu vozovky, včetně barevného značení, a reklama na výměnu liber za eura.

Vdova po zastřeleném policistovi žije v šestnáctitisícovém Banbridge jen 30 kilometrů od Irské republiky. „Nechci se vracet k tomu, jak to bývalo. Vojenská stanoviště a hraniční stanoviště, nelibost lidí, že jsou zastavováni,“ obává se.

„Severní Irsko je nyní ve velmi nestabilní situaci. Například nemáme žádnou vládu. Brexit může hrát roli v destabilizaci naší místní vlády, takže v tuto chvíli probíhají jednání o obnovení našich politických institucí. Panuje obava, že by se mohla nastolit nová přímá vláda z Londýna. Nemyslím si, že se vrátíme zpět ke konfliktu z minulosti. Podle mě ale brexit opravdu vytváří riziko zásadní destabilizace mírového procesu,“ upozorňuje profesor Harvey.

Vyjednavači brexitu tak mají v rukou i osud mírové dohody v Severním Irsku. Musí mít na paměti, že jakákoliv záminka k nespokojenosti hrozí návratem násilností.