Boeing 737 MAX nesmí do vzduchu, rozhodla po nehodě Čína. Řekovi zachránily život dvě minuty zpoždění

Nehodu civilního letadla v Etiopii bude řešit mezinárodní tým (zdroj: ČT24)

Čínské úřady v návaznosti na leteckou havárii v Etiopii vyzvaly k dočasnému zákazu provozu všech strojů typu Boeing 737 MAX. Aerolinky Ethiopian Airlines prozatím zakázaly start těchto strojů. Boeing 737 MAX se zřítil za rok už podruhé. Nedělní tragédii nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Podle AP byli v letadle i lidé, kteří mířili na klimatickou konferenci OSN. Jeden řecký pasažér osudný let o dvě minuty nestihl, což mu zachránilo život.

Preventivní opatření

Podle letecké společnosti Ethiopian Air bylo letadlo, jež v neděli havarovalo na cestě do Nairobi, zakoupeno teprve loni v listopadu. „I když zatím neznáme příčinu neštěstí, rozhodli jsme se přijmout dodatečné bezpečnostní opatření a nechat tyto stroje na zemi,“ uvedly etiopské aerolinky, které pořídily celkem pět strojů. Tyto boeingy již uzemnily i aerolinky Cayman Airways, naopak Flydubai zatím podobná opatření nechystá.

Jedno letadlo Boeing 737 MAX 8 se zřítilo už loni v říjnu. Stroj nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Stroj měl problémy s ukazatelem rychlosti a firma Boeing poté vydala upozornění, že vadný senzor může posádce komplikovat ovládání stroje, což může vést k nárazu.

„Vzhledem k tomu, že se obě nehody týkaly nově dodaných letadel Boeing 737-8 a obě se staly během vzletové fáze, mají určitý stupeň podobnosti,“ sdělil čínský úřad dohlížející na civilní letectví CAAC, který zdůraznil, že ke kroku přistoupil v souladu se svými pravidly nulové tolerance k bezpečnostním rizikům.

Expert: Závada se může týkat jakéhokoli letadla

Podle odborníků jsou přitom tyto modely hodnoceny relativně kladně. „Pověst tohoto letounu je velmi dobrá. Výkony jsou pro tuto třídu letadel nadstandardní, jeho spolehlivost je v mezích norem. K závadě může dojít na jakémkoli letadle, v tomto směru nelze usuzovat, že by Boeing 737 MAX bylo letadlo nebezpečné,“ upozornil v této souvislosti kapitán Boeingu 737 a letecký publicista Ladislav Keller.

Při nedělní tragédii zahynulo 157 lidí z více než tří desítek států. Mezi oběťmi jsou i čtyři Slováci, tři z nich jsou příbuzní poslance Antona Hrnka – manželka a dvě děti. Žádný Čech mezi oběťmi není.

Zpoždění, které se ukázalo jako osudné

Řecký pasažér Antonis Mavropulos, který nestihl nastoupit do letadla, protože dorazil ke gatu s dvouminutovým zpožděním, sdílel na Facebooku fotografii letenky. „Byl jsem naštvaný, protože mi nikdo nepomohl dostat se včas k bráně. Jsem vděčný, že jsem naživu,“ napsal. 

Společnost Boeing uvedla, že vzhledem k havárii odloží plánované slavnostní představení širokotrupého letadla Boeing 777x, které plánovala na středu.