Při letu do Nairobi se zřítilo letadlo etiopských aerolinek. Mezi 157 oběťmi je i manželka a děti slovenského poslance

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Nehoda Boeingu 737 si vyžádala životy všech 157 lidí na palubě. Mezi oběťmi jsou občané 35 zemí světa. Podle dostupných informací nebyl na palubě žádný Čech, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Mezi oběťmi jsou ale čtyři Slováci včetně manželky a dětí poslance Antona Hrnka (SNS). Příčina tragédie zatím není jasná. Etiopie vyhlásila na pondělí den smutku.

Neštěstí se stalo šest minut po vzletu. Kontakt s posádkou byl přerušen v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftu, které leží jihovýchodně od etiopské metropole, uvedl mluvčí etiopských aerolinek. Pilot boeingu hlásil potíže a dostal povolení k návratu. Podle portálu Flightradar24 byla „vertikální rychlost stroje po startu nestabilní“.

„Výbuch a oheň byly tak intenzivní, že jsme se blíž nedostali. Všechno je spálené. Hasiči dorazili kolem jedenácté (místního času) a nehoda se stala kolem osmé. Na místě jsou čtyři vrtulníky. Nikdo nepřežil,“ řekl BBC jeden ze svědků Bekele Gutema.

Podle zpravodaje BBC je na místě havárie ohromný kráter. Trosky a osobní předměty cestujících jsou rozptýleny na ploše velikosti zhruba fotbalového hřiště.

Lidé na letišti v Nairobi čekají na informace
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Stejný model boeingu loni havaroval v Indonésii

Na palubě nového modelu Boeingu 737 MAX bylo 149 pasažérů a osm členů posádky. Letu mezi velel zkušený kapitán, který měl nalétáno osm tisíc hodin, jeho první důstojník dvě stě.

Stroj neměl žádnou známou poruchu, sdělila etiopská firma. „Vyšetřování bude nějakou dobu trvat, palubní záznamy určitě přežily a musí se vyhodnotit, řádově jsou to týdny do prvního názoru, pak se bude podrobně vyšetřovat, řádově měsíce. Letadlo bylo zánovní, z loňského roku,“ podotkl letecký publicista Martin Velek.

„Může se jednat o selhání posádky, může se jednat o vážnou technickou poruchu a tak dále. Posádka se mohla dostat na základě technické závady do potíží, ale k nehodě mohlo dojít poté, co nedokázala řešitelnou závadu vyřešit. V této chvíli to nelze vyloučit,“ poznamenal kapitán Boeingu 737 a letecký publicista Ladislav Keller s tím, že zmíněných šest minut po startu dělá posádka rutinní úkony, které ale může nějaký problém narušit.

Letoun etiopských aerolinek je stejný model jako stroj, který loni v říjnu havaroval krátce po startu v Indonésii, upozorňuje BBC. Zemřelo tehdy 189 lidí, stroj měl problémy s ukazatelem rychlosti. Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce komplikovat ovládání stroje, což může vést k nárazu.

Události ČT: Na palubě letadla, které havarovalo v Etiopii, byli i čtyři Slováci (zdroj: ČT24)

„Pověst tohoto letounu je velmi dobrá. Výkony jsou pro tuto třídu letadel nadstandardní, jeho spolehlivost je v mezích norem. K závadě může dojít na jakémkoli letadle, v tomto směru nelze usuzovat, že by Boeing 737 MAX bylo letadlo nebezpečné,“ prohlásil Keller.

Na místo nehody zamířili hasiči
Zdroj: Tiksa Neger/Reuters

Etiopský premiér Abiy Ahmed už kondoloval „rodinám, které ztratily své milované“. „Úřad předsedy vlády chce jménem vlády a etiopského lidu vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám, které ztratily své blízké, kteří byli dnes ráno v Boeingu-737 společnosti Ethiopian Airlines při pravidelném letu do Nairobi,“ stojí v tweetu. 

Lítost nad neštěstím vyjádřil na Twitteru také keňský prezident Uhuru Kenyatta. Keňa slíbila poskytnout Etiopii podporu. Soustrast vyjádřily rovněž etiopské aerolinie a výrobce letadel – společnost Boeing.

Některé lety z Addis Abeby byly ráno zrušeny nebo zpožděny. Etiopská společnost už zřídila informační linku, jež bude k dispozici rodinám a přátelům lidí, kteří byli v letadle.

Aerolinie oznámily, že mrtví byli ze 35 zemí. Později upřesnily, že jde o 32 Keňanů, 18 Kanaďanů, devět Etiopanů, osm Italů a stejný počet Číňanů a Američanů, sedm Britů a sedm Francouzů, šest Egypťanů a pět Nizozemců.

Po čtyřech obětech mají podle dosavadních informací Indie a Slovensko, po třech Austrálie, Švédsko a Rusko, po dvou Maroko, Španělsko, Polsko a Izrael. Jednoho občana ztratily Belgie, Indonésie, Somálsko, Norsko, Srbsko, Togo, Mosambik, Rwanda, Súdán, Uganda a Jemen. Čtyři lidé na palubě použili pas OSN a jejich národnost není zatím jasná. O případných českých obětech české ministerstvo zahraničí zprávy nemá.

Mezi slovenskými oběťmi jsou příbuzní politika

Web Pravda.sk informoval, že v letadle cestovali manželka, syn a dcera známého slovenského politika Antona Hrnka, poslance za SNS, který to potvrdil na svém facebookovém profilu. Další obětí je pak pracovnice charity mířící do Keni. Všem pozůstalým kondoloval prezident Andrej Kiska. „Poskytneme pozůstalým maximální součinnost,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel.

Příbuzní pasažérů na letišti v Nairobi si stěžovali na nedostatek informací na místě. „Když jsme přijeli na letiště, na tabuli svítilo, že letadlo přistálo v pořádku a včas. Na základě toho, co ukazovali, jsme tady v hale čekali. Pořád jsme se dívali po lidech, kteří vycházeli z příletové haly, a očekávali naše příbuzné. Po několika minutách jsme na Facebooku viděli první zprávy a pak nám to došlo,“ prohlásil Robert Mutanda, který čekal na švagra z Kanady.

„Čekáme na mou matku, doufáme, že letěla jiným spojem nebo má zpoždění, nezvedá telefon,“ řekla Reuters Wendy Otienová.

Etiopské aerolinky mají dobrou pověst

Státní Ethiopian Airlines jsou považovány za největší leteckou společnost v Africe. Ethiopian Airlines má ve svém arzenálu 100 letadel a loni přepravila přes deset milionů pasažérů. Z hlediska bezpečnosti má firma dobrou pověst, i když v roce 2010 se jedno z jejích letadel zřítilo krátce po vzletu v Bejrútu do Středozemního moře. Zemřelo tehdy 90 lidí. 

Nejtragičtější byl pro aerolinky rok 1996, kdy bylo jedno z letadel společnosti mířící do Nairobi uneseno. Jeden z motorů vypověděl službu poté, co stroji došlo palivo. Piloti se sice pokusili o přistání na vodní hladině v Indickém oceánu, letadlo ale narazilo do korálového útesu – zahynulo 123 ze 175 osob na palubě.