TÉMA

Boeing 737

Další problém boeingu. Stroj 737-800 přistál v Oregonu bez části vnějšího pláště

Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.
16. 3. 2024|

Boeingu aljašských aerolinek po startu odpadlo okénko, letecký úřad spustil kontroly

Dramatické chvíle zažili v pátek pasažéři letu z amerického Portlandu poté, co letadlu krátce po startu odpadlo okno a malá část trupu. Stroj Boeing 737-9 se po asi 20 minutách bezpečně vrátil na letiště, nikomu ze 174 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo. Letecká společnost Alaska Airlines kvůli incidentu z provozu stáhla všech svých 65 letadel stejného typu, kontroly žádá i americký Federální úřad pro letectví.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 21:42|

Českobudějovické letiště zahajuje mezinárodní provoz. Menší aeroporty však bývají často ztrátové

Česko má už šesté letiště pro mezinárodní spoje, na kterém mohou přistávat velká letadla. Po Praze, Brnu, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích zahájilo provoz i letiště v Českých Budějovicích. Kraj i město do něj investovaly dvě miliardy korun. První let společnosti Smartwings odletěl do turecké Antalye. Od příštího týdne pak budou z Budějovic létat charterové lety do Řecka. Úkolem pro management teď bude zajistit vytížení letiště i pro zbytek roku, ostatní menší letiště v Česku jsou totiž dlouhodobě ztrátová.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 22:51|

30 let zpět: Nový Boeing 737 pro Československé aerolinie

Před třiceti lety bylo na ruzyňském letišti v Praze slavnostně pokřtěno první z pěti nových letadel Boeing 737, které dostalo název Plzeň. V rámci prováděných změn přistoupily Československé aerolinie i k novým symbolům. Značku OK nahradil červenomodrý symbol a nově i stylizovaný nápis ČSA. V řešení byl v té době také privatizační projekt se spoluúčastí Air France.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 6. 2022|

Podle záznamů z černé skříňky byl pád čínského boeingu úmyslný, píše WSJ

Záznamy z černé skříňky naznačují, že březnový pád Boeingu 737-800 letecké společnosti China Eastern Airlines, při kterém zahynulo 132 lidí, byl úmyslný. Píše to list The Wall Street Journal s odkazem na předběžnou analýzu amerických expertů, kteří se účastní vyšetřování pádu. Podle zdroje agentury Reuters vyšetřovatelé nenalezli známky o technické poruše stroje, a proto se zaměřili na chování pilotů. Čínský úřad pro civilní letectví informace nekomentoval.
18. 5. 2022|

Kanadský soud přiřkl odškodné rodinám obětí z ukrajinského letadla sestřeleného v Íránu

Kanadský soud přiznal odškodné 107 milionů dolarů (1,8 miliardy korun) plus úroky rodinám šesti lidí, kteří před téměř dvěma lety zemřeli na palubě ukrajinského letadla sestřeleného poblíž Teheránu, uvedla v pondělí stanice CBC. Při havárii zemřelo všech 176 cestujících, včetně 63 Kanaďanů. Írán později přiznal, že letoun mylně považoval za americkou střelu. K tragédii došlo v době konfrontace mezi Íránem a USA kvůli zabití generála Kásima Solejmáního.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 07:31|

Američtí dopravci musí zkontrolovat starší boeingy, letecký úřad reaguje na indonéskou nehodu

Americký Federální letecký úřad (FAA) nařídil v souvislosti s lednovou nehodou v Indonésii kontroly letadel Boeing 737 ze sérií vyráběných v 80. a 90. letech, upozornila agentura Reuters. Úřad má podezření na závadu, která by mohla mít vliv na automatické ovládání tahu motorů.
15. 5. 2021|

Nizozemské aerolinky jako první na světě podnikly let se syntetickým palivem

Nizozemské aerolinky KLM uskutečnily jako první na světě komerční let s cestujícími s využitím syntetického leteckého paliva vyrobeného z udržitelného zdroje. Letadlo s tímto palivem letělo minulý měsíc z Amsterdamu do Madridu, oznámila tato letecká společnost.
9. 2. 2021|

Agentura, která pátrá po ztraceném letadlu indonéských aerolinek, možná nalezla jeho trosky

Indonéské aerolinky Sriwijaya Air v sobotu odpoledne místního času ztratily kontakt s letadlem Boeing 737-500 letícím z Jakarty. Na palubě spoje mířícího do města Pontianak v západní části ostrova Borneo bylo podle místních médií přes šedesát lidí. Úřady věc vyšetřují. Do oblasti předpokládaného pádu letounu mezi ostrovy Laki a Lancang u pobřeží ostrova Jáva vyslaly záchranná plavidla. Indonéská agentura, která po pohřešovaném letadlu pátrá, už zřejmě nalezla jeho trosky. Tamní ministerstvo dopravy zatím ale informaci stoprocentně nepotvrdilo, uvedl pro ČT zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii David Jakš.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 19:27|

V Dubaji poprvé přistálo letadlo s izraelskými turisty

V Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE) vůbec poprvé přistálo letadlo s izraelskými turisty, informovala agentura AP. Spolupráci Izraele a SAE v cestovním ruchu umožnila dohoda o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů, kterou země letos uzavřely pod záštitou Spojených států.
8. 11. 2020|

Na místě havárie letadla v Indii našli černé skříňky

Na místě páteční havárie indického letadla na jihu země technici nalezli černé skříňky, tedy záznamník letových údajů i hovoru v pilotní kabině. Agentuře Reuters to potvrdil nejmenovaný vysoký představitel indického Generálního ředitelství civilního letectví.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 17:23|

S prázdninami přichází oživení českých letišť. Tuzemským turistům se otvírají některé tradiční destinace

Na ruzyňském letišti v Praze nyní startují zhruba dvě letadla za hodinu. Odletové haly proto bývají většinu dne prázdné a zavřená je i většina obchodů. Přesto je zde patrné oživení například proti dubnu, kdy to byly jen dva pravidelné lety týdně. Podobně jako na dalších českých letištích. S počátkem prázdnin se uvolňují také hygienická pravidla.
2. 7. 2020|

Mošnovské letiště se rozšířilo o jeden hangár. Poslouží i k opravě Boeingů a Airbusů

Nový opravárenský hangár za 380 milionů korun otevřeli na letišti v Mošnově. Letecká opravna tam funguje už od roku 1993, spravují se tam například letouny Boeing 737 nebo Airbusy. V novém technickém zázemí pak najde práci další zhruba stovka zaměstnanců.
6. 2. 2020|

V Istanbulu sjelo letadlo z ranveje a rozlomilo se. Zemřeli tři lidé, 180 je zraněných

Na istanbulském mezinárodním letišti Sabihy Gökcenové sjelo při přistání letadlo z ranveje. Podle záběrů zveřejněných tureckými médii se jeho trup rozlomil nejméně na tři kusy, část letadla začala hořet. Tři lidé zemřeli, dalších 180 utrpělo zranění. Zdravotní stav čtyř z nich je vážný. Istanbulský guvernér uvedl, že letadlo sjelo z dráhy kvůli špatnému počasí. V době nehody hustě pršelo a vál silný vítr.
5. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 12:49|

Ukrajinští experti chtějí v Íránu na místě, kde se zřítilo letadlo, hledat úlomky rakety

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na čtvrtek vyhlásil státní smutek za oběti letecké katastrofy u Teheránu. Jeho vláda podle něj uvažuje o několika možných příčinách, které mohly pád letounu způsobit. V troskách stroje zahynulo všech 176 cestujících, jedenáct z nich byli Ukrajinci. Podle ukrajinské bezpečnostní rady se budou v místě neštěstí hledat i případné úlomky ruské rakety.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 20:25|

Většinu obětí pádu ukrajinského letadla tvoří Íránci a Kanaďané. Příčiny neštěstí se vyšetřují

Nejméně 170 lidí zahynulo při nehodě ukrajinského letounu, který se ve středu zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Agentura Reuters píše o 176 obětech, z nichž 167 je cestujících a devět členů posádky. Většina obětí byli podle Ukrajiny Íránci, v troskách letadla zahynulo také 63 Kanaďanů. Íránské úřady tvrdí, že příčinou neštěstí byla technická závada, Ukrajinci o příčině zatím nemluví. Obě země budou na vyšetřování spolupracovat.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 16:47|

Boeing od ledna pozastaví výrobu letadel 737 MAX. Po tragických nehodách nesmí létat

Americký výrobce letadel Boeing od ledna pozastavuje výrobu letadel 737 MAX, která po dvou tragických haváriích nesmí od letošního jara létat. Společnost to v pondělí oznámila v tiskovém prohlášení, ve kterém také uvedla, že v současné chvíli se nechystá zaměstnance propouštět nebo posílat na nucenou dovolenou. Zastavení výroby může podle odhadů analytiků firmu přijít až na miliardu dolarů měsíčně.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 11:36|

Konec letadel 737 MAX? Boeing zvažuje, že jejich výrobu sníží nebo přeruší, píší média

Americký výrobce letadel Boeing zvažuje, že sníží na polovinu, případně úplně pozastaví výrobu letadel 737 MAX. Tvrdí to informované zdroje listu The Wall Street Journal (WSJ) a dalších médií. Firma tak reaguje na oznámení, že americký Federální úřad pro letectví (FAA) do konce tohoto roku neschválí návrat těchto strojů do vzduchu. Provoz letadel Boeing 737 MAX je kvůli dvěma smrtelným nehodám od letošního jara pozastaven.
16. 12. 2019|

Boeing prověřuje kvůli možné závadě další typ svých letadel. Praskliny jsou na spojnici trupu s křídly

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil prověřit některá letadla Boeing 737 NG s cílem odhalit případné výrobní vady. Důvodem k tomuto kroku je fakt, že u několika letadel tohoto typu se zjistily nemalé praskliny, informovala agentura Reuters. Případnou opravu mají zajistit provozovatelé letadel. Boeing má přitom už problém s letadly 737 MAX, která jsou po dvou vážných nehodách od letošního března v celém světě odstavena.
28. 9. 2019|

Nad Egejským mořem vypadl motor, ale Smartwings doletěly až do Prahy. Teď případ šetří úřady

Let Boeingu 737 letecké společnosti Smartwings, který ve čtvrtek absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy s jediným funkčním motorem, šetří Úřad pro civilní letectví. Podle úřadu je postup, kdy letadlo doletělo i přes závadu do cíle, nestandardní. Obvykle letadla v případě výpadku motoru nouzově přistávají na nejbližším letišti. ČTK to řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký. Společnost Smartwings porušení bezpečnostních předpisů odmítla.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 19:59|
90' ČT24

Až se boeingy 737 MAX vrátí na oblohu, rychle si získají důvěru, míní experti

Až skončí současné uzemnění letadel Boeing 737 MAX a stroje se vrátí na nebe, rychle si získají důvěru cestujících i leteckých společností a budou se prodávat dalších 20 let, odhadl v pořadu Devadesátka ČT24 kapitán Boeingu 737 a letecký publicista Ladislav Keller. Investiční bankéř  C´ Corporate Finance Petr Kováč si pak myslí, že pokud se tato letadla dostanou do provozu do konce roku, nebude mít jejich výpadek žádný extrémní dopad na letecký průmysl.
20. 7. 2019|

Letoun Smartwings mířící do Egypta musel kvůli podvozku nouzově přistát v Budapešti

Letoun české společnosti Smartwings musel ve čtvrtek krátce po startu nouzově přistát zpět na letišti v Budapešti kvůli podezření na poškozený podvozek. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na mluvčího letiště Ference Liszta a událost potvrdila mluvčí Smartwings. Letoun, který mířil do egyptského rudomořského letoviska Hurgady, bezpečně přistál a nikdo nebyl zraněn. Stroj typu Boeing 737-400 měl na palubě 151 cestujících a devět členů posádky.
11. 7. 2019|

Místo aut letadla? Boeing má tolik uzemněných strojů, že využívá i parkoviště zaměstnanců

Po tragických nehodách se letadlům Boeing 737 MAX dočasně v březnu „uzavřelo nebe“. Na zemi letouny zůstávají do vyřešení softwarového problému, kvůli tomu se ale vyskytla i jedna nečekaná komplikace. Odstavená letadla totiž musí být někde zaparkovaná. V případě továrního komplexu Boeing Renton Factory ve státě Washington existuje ale už tolik uzemněných letadel, že některá zabrala i místa z parkoviště zaměstnanců firmy.
25. 6. 2019|

Zájem o boeingy klesl v dubnu na nulu. Firma se potýká se značnou nedůvěrou

Problémy americké společnosti Boeing se prohlubují. K nucené celosvětové odstávce jejího typu 737 MAX se přidala i nedůvěra zákazníků. Za celý duben nezískala firma jedinou objednávku ani na žádné jiné letouny, včetně typů 777 a 787 Dreamliner, které žádné problémy nezaznamenaly. Informoval o tom server CNN Business s odvoláním na firemní zprávu.
17. 5. 2019|