Rusko pozastavilo platnost raketové smlouvy, od které už odstoupily USA

Rusista Dvořák: Asi musíme očekávat, že USA i Rusko začnou rozmísťovat rakety (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, jímž pozastavil platnost smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou Moskva a Washington uzavřely v období studené války. Podle ruských médií to oznámil Kreml. Spojené státy své odstoupení od INF ohlásily v únoru a zdůvodnily to tím, že Rusko dokument nedodržuje. Odkazují přitom na novou ruskou raketu SSC-8 (v Rusku označovanou Novator 9M729), jejíž dolet podle Washingtonu smlouvu porušuje. Moskva obvinění odmítá a Putin varoval Američany, že na jejich krok odpoví zrcadlově.

Moskva nyní podle prohlášení Kremlu reagovala na porušování povinností, k nimž se Spojené státy v dohodě zavázaly. Platnost dokumentu tak ruský prezident pozastavil do doby, než Washington tato narušení odstraní. Rozhodnutí prezidenta vstupuje v platnost ihned.

Prezident USA Donald Trump odstoupení od INF oznámil počátkem února. Tímto datem podle smluvních podmínek začala běžet půlroční výpovědní lhůta, která dává Moskvě příležitost údajné porušování dohody napravit. Pokud se tak nestane, bude vypovězení ze strany USA po šesti měsících definitivní.

Smlouva podepsaná v roce 1987 ukládá oběma stranám zničit veškeré rakety s doletem 500 až 5500 kilometrů. Už během vlády bývalého prezidenta USA Baracka Obamy se z Washingtonu ozývaly stížnosti, že Rusko dohodu porušuje.

Předmětem americké kritiky je raketa zvaná na Západě SSC-8 a v Rusku Novator 9M729. Podle amerických zpravodajců Rusko problematickou raketu testovalo šestkrát a pokaždé dolet přesáhl povolených 500 kilometrů, v jednom případě to bylo 2070 kilometrů. Podle Moskvy má ale raketa dolet povolených 480 kilometrů.

Moskva tvrdí, že smlouvu porušují USA

Rusko naopak tvrdí, že smlouvu porušují Američané, a to od roku 1999. V rozporu s ní bylo podle Moskvy umístění systému protiraketové obrany v Evropě. V této souvislosti Rusko vyzvalo USA k likvidaci pozemních víceúčelových odpalovacích zařízení uzpůsobených pro střely s plochou dráhou letu, jež prý smlouvu porušují.

Pondělní oznámení Kremlu není překvapením, záměr odstoupit od smlouvy INF Putin oznámil už počátkem února. Zároveň tehdy ujišťoval, že Rusko nerozmístí zbraně středního a krátkého doletu v Evropě ani v jiných částech světa, dokud tak neučiní Spojené státy.