Odchod USA ze Sýrie se zbrzdí. Trump chce dohodu o ochraně Kurdů a porážku IS, oznámil Bolton

Podmínkou pro stažení americké armády ze Sýrie je poražení zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS). Oznámil to poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton. Během návštěvy Izraele také zdůraznil, že Turecko musí poskytnout záruky k ochraně Kurdů. Podle agentury AP Boltonova slova vůbec poprvé veřejně potvrzují, že proces stažení americké armády z oblasti zpomaluje.

Trump na konci prosince oznámil, že američtí vojáci působící v Sýrii budou staženi, neboť byl IS poražen. Spojené státy ale uznávají, že v zemi dále působí ozbrojenci hlásící se ke zmíněné teroristické organizaci, o nichž hovoří jako o zbytcích IS. Bolton nyní v Izraeli zdůraznil, že šéf Bílého domu chce chalífát zcela zničit.

Trump dosud neposkytl k odchodu amerických vojáků žádný harmonogram. Bolton uvedl jen to, že rozvrh bude výsledkem politických rozhodnutí, která je třeba zrealizovat.

V Sýrii působí asi dva tisíce amerických vojáků, kteří v boji proti IS podporují arabsko-kurdskou koalici SDF, jejíž hlavní součástí jsou kurdské milice YPG.

Dohoda o Kurdech je nezbytná, uvedl Bolton

Turecko ovšem tyto Kurdy považuje za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK), která působí na jeho území. Ankara pohrozila, že po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie zahájí proti YPG ofenzivu. Podle Boltona se ale Američané ze země nestáhnou, pokud nebude uzavřena dohoda o ochraně Kurdů.

Trumpovo oznámení stáhnout se ze Sýrie překvapilo řadu vysokých činitelů ve Washingtonu i americké spojence a přispělo k rozhodnutí Jamese Mattise rezignovat na post amerického ministra obrany. Politici i analytici mají obavy z možného oživení IS po americkém odchodu.